Eszperantó Ifjúsági Világszervezet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eszperantó Ifjúsági Világszervezet

Alapítva1938
Típuscivil-szervezet
SzékhelyRotterdam, Hollandia
Tagság505 (2017)[1]
Nyelvekeszperantó eszperantó
ElnökCharlotte Scherping Larsson

Az Eszperantó Ifjúsági Világszervezet weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Eszperantó Ifjúsági Világszervezet témájú médiaállományokat.

Eszperantó Ifjúsági Világszervezet (eszperantó: Tutmonda Esperantista Junulara Organizo, TEJO) eszperantóul beszélő fiatalok (max. 35 éves korig) szervezete, egyéni tagjai és országos tagozatai vannak. Jelenleg 46 nemzeti és mintegy 13 olyan szervezettel működik együtt, amelyek még nem tagjai a TEJO-nak. Maga a TEJO az Eszperantó Világszövetség ifjúsági tagozata.

Története[szerkesztés]

Már a TJO / TEJO előtt kezdeményeztek egy nemzetközi eszperantó szervezetet a fiatalok számára.[2] Az 1920-as években az Eszperantó Ifjúsági Világszövetség (TEJA) néven működött, 1920 óta az Esperantista Junularo néven és 1927 óta Esperanto-Junularo néven. 1933 óta létezik a Juna Esperantisto kiadványuk.

A TEJO többnyire eszperantó tanárokból álló csoportként indult. Két holland tanár, Elisabeth van Veenendaal és Cornelis Josinus van Veenendaal, 1938-ban találkozót szervezett a hollandiai Groetben 10 országból érkező, eszperantó nyelven beszélő gyermekek számára: ez volt az első Nemzetközi Ifjúsági Találkozó. Ezen a találkozón, augusztus 14-én, megszületett az Ifjúsági Világszervezet (TJO), amelynek célja az eszperantó népszerűsítése, nemzetközi találkozók szervezése és az eszperantóval kapcsolatos teendők meghatározása az iskolákban.

1939-ben megtartották a második találkozót is a belga Tervuren városban (Brüsszel közelében). Ekkor a TJO-nak már több mint 800 tagja volt 20 országban.[3]

A TJO a második világháború miatt nagyon korán leállt, és csak 1945-ben aktiválódott újra.

A szervezet 1952-ben hivatalosan megváltoztatta nevét a jelenlegi formájára, az Eszperantó Ifjúsági Világszervezetre.[4]

Céljai[szerkesztés]

 • az eszperantó nemzetközi nyelv használatának népszerűsítése
 • hozzájárulás az eszperantó kultúra fejlődéséhez
 • nyelvi probléma megoldása a nemzetközi kapcsolatokban, megkönnyíteni a nemzetközi kommunikációt
 • megkönnyíteni az emberek egymás közötti viszonyait (szellemi és anyagi téren), függetlenül nemzetiségi, faji, nemi, vallási, politikai vagy nyelvi különbségektől
 • segíteni a fiatalokat abban, hogy aktív szerepet töltsenek be egy befogadó, nemzetközi jogokon alapuló társadalom felépítésében
 • elősegíteni a tagjai körében a szolidaritás erős érzését, fejlesztve bennük a többi nép megértését és megbecsülését
 • az aktivistáik ismereteinek és szervezési készségeinek fejlesztése, ill. kulturális fejlődésük ösztönzése
 • fiatal eszperantisták toborzása

Kiadványai[szerkesztés]

Magyar Ifjúsági Eszperantó Szövetség[szerkesztés]

A Magyar Ifjúsági Eszperantó Szövetség (MIESZ) /eszperantó: Hungara Esperanto-Junularo (HEJ)/ az eszperantó ajkú magyar fiatalok egyesülete. A HEJ 1990-ben vált önálló egyesületté, miután kilépett a Magyar Eszperantó Szövetségből.[5]

Legfontosabb céljai:

 • az eszperantóul beszélő fiatalok nyelvi szükségleteinek kielégítése
 • más szervezetek, intézmények érdekeinek képviselete
 • a tagok képviselete magyar (OGYIP, NIOK) és nemzetközi (TEJO, EME) ernyőszervezeteknél
 • ifjúsági vezetőket nevel
 • együttműködik nem eszperantista szervezetekkel az eszperantista fiatalok közös céljainak elérésében érdekében

A HEJ minden évben más magyarországi városban rendezi meg a népszerű Nemzetközi Ifjúsági Hetet, a Föld különböző országaiból érkező fiatalok részvételével. 2007-ben 20. alkalommal rendezték meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. TEJO ne havas informojn pri siaj financoj (eszperantó nyelven), 2018. augusztus 14. (Hozzáférés: 2018. augusztus 14.)
 2. Ivan Gennagyjevics Sirjajev – Kökény Lajos – Bleier Vilmos – Kalocsay Kálmán: Eszperantó Enciklopédia: Junularo. www.eventoj.hu (eszperantóul) (1933) (Hozzáférés: 2021/06/14/) „Junuloj estas pli korresonaj al idealismo ĝenerale, ol plenkreskuloj, pli emaj entuziasmiĝi kaj allogiĝi je ia ajn movado kun noblaj tendencoj. Pro tio de la komenco mem de la E-movado ili grandnombre partoprenis ĝin kaj ofte ludis en ĝi ne malgravan rolon. Post diversaj provoj antaŭmilitaj en 1920 fondiĝis Tutmonda E-Junulara Asocio (TEJA), celanta unuigi la E-istajn junulojn. TEJA eldonis dum kelkaj jaroj gazeton E-ista junularo. Post kelkjara stagno en 1933 TEJA denove pli vigle ekagadis; ĝia nuna prez. estas d-ro W. Perrenoud, St. Gallen.”
 3. La juna vivo - újság szerkesztősége: La juna vivo en la "Juna Vivo". www.gazetoteko.eu (eszperantóul) (1939) (Hozzáférés: 2021/06/14/) arch „Dum la pentekostaj tagoj mi iris al belega arbarloko ....”
 4. TEJO szerkesztő-közössége: Pri TEJO. www.tejo.org (eszperantóul) (Hozzáférés: 2021/06/14/) „Tutmonda Esperantista Junulara Organizo (TEJO) estas organizo de junaj parolantoj de Esperanto kun individuaj membroj kaj landaj sekcioj en ĉirkaŭ 40 landoj. TEJO mem estas la junulara sekcio de Universala Esperanto-Asocio. Ĉefa sidejo troviĝas en Roterdamo, Nederlando.”
 5. MIESZ: Magyar Ifjúsági Eszperantó Szövetség. adjukossze.hu (magyarul) (1990??) (Hozzáférés: 2022/04/09/) „A rendezvényeinken kedvezményekkel szeretnénk támogatni a 30 év alatti magyar fiatalok részvételét, akik anyagi okokból nem tudnának részt venni. További célunk segíteni a külföldi konferenciákon és találkozókon való részvételt. Az eszperantó és az itt kialakuló személyes kapcsolatok segítségével könnyebb megismerni és megérteni más nemzetek kultúráját.”

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tutmonda Esperantista Junulara Organizo című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]