Esterházy Antal (autóversenyző)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Esterházy Antal
Született1903. július 22.[1][2]
Léka[3][2]
Elhunyt1944. december 31. (41 évesen)[1][2]
Sárisáp[3][2]
Állampolgársága
HázastársaApponyi Gabriella (1935. október 22. – )[4]
GyermekeiAnton Rudolf Prinz Esterházy von Galántha
SzüleiCziráky Margit
Esterházy Miklós
Foglalkozása
Iskolái
SablonWikidataSegítség

Galántai Esterházy Antal herceg (teljes nevén Esterházy Antal Mária; Léka, 1903. július 22.Sárisáp, 1944. december 31.) az Esterházy család hercegi ágának tagja. Élete nagy részét a sport és a kalandok töltötték ki. Sógora és útitársa volt az angol betegként elhíresült Almásy Lászlónak. Önkéntesként harcolt a második világháborúban.

Élete[szerkesztés]

Szülei második gyermekeként született. Édesanyját hétéves korában vesztette el. A gimnáziumot Pesten a piaristáknál kezdte, Sopronban a bencéseknél folytatta, majd visszatért a pesti iskolájába. Diplomát a Magyaróvári Magyar Királyi Gazdasági Akadémián szerzett.

Még nem volt 17 éves, amikor apja is meghalt, és a vagyon nagyobb részét elsőszülöttként a bátyja örökölte. Esterházy Antalnak a család ozorai birtoka jutott, amely a közreműködése nélkül is biztosította megélhetését. Gondtalanul élhetett a szenvedélyeinek.

Gyakran Almásy László társaságában kalandozott: síelni, vadászni jártak, és afrikai autós túrákon vettek részt. Sok időt töltött lovaglással és vitorlázással is.

Szenvedélye volt az autóversenyzés is. Mercedes-Benzzel és Bugattival versenyzett. Egy bukás során megsérült; felépült ugyan, de többé nem versenyzett, hanem ozorai birtokára vonult vissza, ahol családot alapított.

A második világháborúban 1941-től önkéntes karpaszományos őrmesterként harcolt. Részt vett a Don-kanyari csatákban egy páncélos egység tagjaként.

Halála[szerkesztés]

A háborúból hazatérve német tisztek többedmagával arra kérték, hogy vezesse ki őket Budapestről Komáromig. Itt leszerelték, és gyalog indult haza, de az 1944. december 25-délben elfoglalt[5] Sárisáp környékén elérte a front, és ismeretlen körülmények között halálos lövést kapott. A család csak késve értesült haláláról.

Előbb Kismartonban temették el, de az ottani kripta beázott, ezért 2019-ben a fertődi családi sírdombra vitték át a holttestét.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b The Peerage (angol nyelven)
  2. a b c d http://sramoaracing.blogspot.com/2012/03/esterhazy-antal.html
  3. a b Petőfi Irodalmi Múzeum névtér. (Hozzáférés: 2020. augusztus 16.)
  4. p33592.htm#i335917, 2020. augusztus 7.
  5. Ungváry Krisztián: Budapest ostroma

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]