Estaca de Bares

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Estaca de Bares
Közigazgatási adatok
Ország(ok) Spanyolország
Autonóm közösségGalicia
TartományLa Coruña
KözségMañón
Földrajzi adatok
KontinensEurópa
FélszigetIbériai-félsziget
ÓceánAtlanti-óceán
Elhelyezkedése
Estaca de Bares (Spanyolország)
Estaca de Bares
Estaca de Bares
Pozíció Spanyolország térképén
é. sz. 43° 47′ 23″, ny. h. 7° 41′ 16″Koordináták: é. sz. 43° 47′ 23″, ny. h. 7° 41′ 16″
A Wikimédia Commons tartalmaz Estaca de Bares témájú médiaállományokat.

Az Estaca de Bares nevű fok Spanyolország szárazföldi részének legészakibb pontja, ennél északabbra már csak néhány apró sziget található az országban.

Leírás[szerkesztés]

Az Estaca de Bares az Ibériai-félsziget északnyugati részén található, tőle nyugatra az Atlanti-óceán terül el, míg kelet felé itt kezdődik a Vizcayai-öböl, amelynek ezt a részét Kantábriai-tengernek is nevezik.[1] Közigazgatásilag La Coruña tartomány Mañón községéhez tartozik.

A fok térségén, különösen szeptembertől decemberig, madarak százezrei (egyes becslések szerint milliói) vonulnak át, emiatt évről évre tudósok és madarak iránt rajongó amatőrök sokasága keresi fel a helyszínt, amely egy állandó madártani kutatóállomással is rendelkezik. A madarakon kívül a közeli vizekben honos cetfélék is különleges értéket jelentenek. A térséget már az 1930-as években, a második spanyol köztársaság idején nemzeti jelentőségű természeti helyszínnek nyilvánították.[1]

A madártani állomáson kívül egy világítótorony és egy kilátó is áll a foknál, valamint egy amerikai katonai bázis maradványai is megvannak még.[1] Ez a LORAN-rendszerrel rendelkező bázis 1961-ben nyílt meg (Spanyolországban ezen kívül még egy ilyen volt), majd 1977-ben átvette a légierő, amely 1991-ig működtette. Az elhagyatott épületegyüttest a mañóni önkormányzat vásárolta meg, turisztikai fejlesztési céllal.[2] Érdekes építmények továbbá a sziklák aljánál levő egykori vízimalmok, amelyeket a sziklákról a tengerbe lezúduló csapadékvíz hajtott meg.[3]

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b c Estaca de Bares (spanyol nyelven). Turismo Galicia. (Hozzáférés: 2022. április 19.)
  2. Base Americana Loran de Estaca de Bares, Galicia. (spanyol nyelven). Estaca de Bares. (Hozzáférés: 2022. április 19.)
  3. Molinos de Estaca de Bares (spanyol nyelven). Estaca de Bares. (Hozzáférés: 2022. április 19.)