Ugrás a tartalomhoz

Esetjog

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az esetjog vagy precedensjog (angolul: case law) az angolszász jogrendszerekben az „általános jog” (angolul: common law) közel azonos értelmű szinonimája.[1][2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Garner, Bryan A.. A Dictionary of Modern Legal Usage, 2nd, revised, New York: Oxford University Press (2001) „In modern usage, common law is contrasted with a number of other terms. First, in denoting the body of judge-made law based on that developed in England… [P]erhaps most commonly within Anglo-American jurisdictions, common law is contrasted with statutory law ...” 
  2. Black's Law Dictionary - Common law, 10th (2014. július 13.) „1. The body of law derived from judicial decisions, rather than from statutes or constitutions; CASE LAW [contrast to] STATUTORY LAW.” 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Case law című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • jog Jogportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap