Erzincani csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Erzincani csata
A kaukázusi front.
A kaukázusi front.

KonfliktusKaukázusi front
(Első világháború)
Időpont1916. július 2.
HelyszínErzincan térsége
EredményDöntő orosz győzelem
Szemben álló felek
Oszmán Birodalom Orosz Birodalom
Parancsnokok
Vehip pasa Nyikolaj Nyikolajevics Jugyenyics
Szemben álló erők
3. török hadseregorosz kaukázusi hadsereg
Veszteségek
34 000?
é. sz. 39° 44′ 47″, k. h. 39° 29′ 29″Koordináták: é. sz. 39° 44′ 47″, k. h. 39° 29′ 29″

Az erzincani csata a kaukázusi front egyik csatája az első világháborúban, a csatában az Oszmán Birodalom és az Orosz Birodalom seregei csaptak össze. A csata az oroszok győzelmével ért véget 1916. július 2-án.

Előzmények[szerkesztés]

1916 elején az orosz csapatok benyomultak Kelet-Anatóliába, elfoglalták egész Örményországot. Enver pasa, a török háborús miniszter elhatározta, hogy 1916 nyarán támadást indít a 3. török hadsereggel, hogy visszafoglalja az elvesztett területeket. A támadást Trabzon kikötőváros ellen kívánták megindítani, melyben viszonylag kisebb létszámú orosz erő maradt. A támadást Vehip pasa vezette, a harcok július elején kezdődtek meg.

A csata[szerkesztés]

A török támadás rövid idő alatt kifulladt, mire Jugyenyics tábornok július 2-án ellentámadást indított a török seregek ellen. Az orosz támadás központja Erzincan városa volt, ahol Vehip pasa tábori központja és hadműveleti bázisa volt. A támadás során megsemmisült a 3. török hadsereg kommunikációs központja, hadműveleti bázisa, számos orosz hadifoglyot szabadítottak ki a támadók, a 3. török hadsereget megbénították.