Ero guro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az ero guro ("Erotic Grotesque") leginkább a japán képregény (manga), és rajzfilm (anime) pornográf műfajának, a hentai-nak egyik formája. Legfontosabb jellemzői az emberekkel (vagy más élőlényekkel) folytatott bizarr, erőszakos, esetenként szadista jellegű szexuális kapcsolat, súlyos bántalmazás, vagy halálokozás ábrázolása.

Előzmény[szerkesztés]

Az ero guro alapjai a Japánban kínai közvetítéssel a 1315. században megjelent, eredetileg orvosi célokat szolgáló sunga[1] selyemszövetre festett alkotásaiból eredeztethető, a szigetországban pedig a 1618. században nyerte el ma ismert erotikus művészetét.[2] A shunga fametszetekre alkotott stílusa a 20. században kezdett átalakulni, amikor Tokióban kezdték vegyíteni a nemzet történelmének véres fejezeteivel, ennek népszerűsége pedig a második világháború után továbbnövekedett.

A stílus később zenei, illetve filmes irányzatot is kapott, de alapjaiban véve továbbra is a hagyományos rajzolt képi világ dominált, történeteit pedig gyakran a valóságból merítette, például Furuta Junko esetéből.[3]

Stílusa[szerkesztés]

Az ero guro nehezen körülhatárolható, a zenei irányzat (például a japán visual kei) leginkább a szó második felével él, így csak a rajzolt/animált illetve az élőszereplős filmek tudják mutatni jellegzetességeit. Alanyai fizikai szenvedésnek, durva sérüléseknek, kínzásnak (szadomazochizmus) vannak kitéve, de előfordul haláltusájuk, kivégzésük (kéjgyilkosság) ábrázolása is. Gyakran különféle parafíliák (aszfixiofília; agalmatofília; nekrofília; vorarefília; teratofília) is megjelennek bennük.

A stílussal foglalkozó egyik legismertebb oldal a GUROChan[4]

A zenében[szerkesztés]

Az eroguro kei (エログロ系?) a visual keiben az erotikát és a groteszket ötvözi, horrorba illő színpadi jelenetekkel, bizarr sminkkel és öltözékkel Legismertebb képviselője a Cali Gari együttes.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wikipedia: Shunga, 2012. november 24. (Hozzáférés: 2004. szeptember 4.)
  2. Shunga Erotic Art: SHUNGA Erotic Art, 2012. november 24. [2013. június 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 24.)
  3. Szedmák Livi: Az emberiesség valódi tragédiája, 2012. november 24. [2010. február 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 13.)
  4. GUROChan – ’’you’ve been warned’’, 2012. november 24.
  5. cali≠gari (angol nyelven). jame-world.com. (Hozzáférés: 2019. október 18.)