Ernst Wilhelm Leberecht Tempel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ernst Wilhelm Leberecht Tempel
Ernst Wilhelm Leberecht Tempel.jpg
Született 1821. december 4.[1][2]
Niedercunnersdorf
Elhunyt 1889. március 16. (67 évesen)[1][3]
Arcetri[4]
Állampolgársága német
Foglalkozása
  • csillagász
  • discoverer of asteroids
  • discoverer of comets
Kitüntetései Lalande-díj (1861)
A Wikimédia Commons tartalmaz Ernst Wilhelm Leberecht Tempel témájú médiaállományokat.

Ernst Wilhelm Leberecht Tempel (Niedercunnersdorf, Szászország, 1821. december 4. – Arcetri, Olaszország, 1889. március 16.) német csillagász és litográfus.

Életrajza[szerkesztés]

1837-től Meißenben kitanulta a litográfia (kőnyomtatás, kémiai nyomtatás) mesterségét. 1840-től több éven keresztül tartanak vándorévei, melynek során eljut Koppenhága, Stockholm és Christiana (ma Oslo) városába is.

1858-ban felszabadult litográfusként telepedett le Velencében, és megházasodott. Litográfiái és rajzai részletgazdagságát értékelték, emiatt gyakran dolgozott botanikusoknak és más természettudósoknak.

Tempel, aki tanulóévei óta érdeklődött a csillagászat iránt 1858-ban négycolos lencsés távcsövet (refraktor) szerzett magának. Ezzel fedezett fel egy üstököst és egy reflexiós ködöt a Fiastyúkban. Az utóbbi felfedezését később kétségbe vonták, mivel a Fiastyúkot sokan rendszeresen figyelték anélkül, hogy a halvány ködöt felfedezték volna.

Bár Tempel amatőr csillagász volt teljesítménye alapján 1860-ban meghívták a marseillei királyi csillagvizsgálóba. A következő években fedezett fel 5 kisbolygót és 21 üstököst többek között az 55P/Tempel-Tuttle üstököst, a Leonidák meteorraj szülőüstökösét. 1870-ben a porosz–francia háború miatt Olaszországba ment. 1875-ben átvette a nem sokkal azelőtt épített arcerti-i csillagvizsgáló vezetését. (Arcerti Firenzétől délre található.)

A csillagászati teljesítményéért többször kitüntették. Az ő emlékét őrzi egy 40 km-es Holdkráter és a 3808 Tempel kisbolygó. Több általa felfedezett üstökös őrzi a nevét, például a 9P/Tempel 1, amely a Deep Impact nevű NASA-misszió célja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. április 9.)
  2. Hrvatska enciklopedija (horvát nyelven), 1999
  3. BnF források (francia nyelven)
  4. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 30.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]