Epiphyllum crenatum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Epiphyllum crenatum
Epiphyllum crenatum
Epiphyllum crenatum
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Kaktuszfélék (Cactaceae)
Alcsalád: Kaktuszformák (Cactoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Hylocereeae
Nemzetség: Epiphyllum
Faj: E. crenatum
Tudományos név
Epiphyllum crenatum
(Lindl.) G. Don. in Loudon, Encycl. Például 3:1378 (1855)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Epiphyllum crenatum témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Epiphyllum crenatum témájú médiaállományokat és Epiphyllum crenatum témájú kategóriát.

Az Epiphyllum crenatum egy közép-amerikai eredetű epifita kaktusz, melyet nagy virágai és könnyű kezelhetősége miatt széles körben termesztenek. Nagyon jelentős hatással volt az × Epicactus hibridek nemesítésében, közel az összes sárga, fehér, krémszínű és narancssárga forma létrehozásában.

Elterjedése és élőhelye[szerkesztés]

Mexikó: Oaxaca és Chiapas államok; Honduras, Guatemala. Epifitikus és litofitikus nedves, vagy néha tölgyerdőkben 1330–2330 m tengerszint feletti magasságban.

Jellemzői[szerkesztés]

Bokros növekedésű, idősen lecsüngő epifita, szárai erőteljesek és merevek, 20–30 mm szélesek, széleik mélyen, tojásdadan karéjosak, a középér keskeny. Areolái a hajtások tövén gyakran sertéket és szőröket hordoznak. Virágai nappal nyílnak, 120 mm szélesek, erősen illatosak, krémfehérek némi sárgás árnyalattal. A pericarpium 20 mm hosszú pikkelyekkel borított. A tölcsér 100–120 mm hosszú, karcsú, egyenes pikkelyek borítják, hosszuk 30 mm. Külső szirmai 60 mm hosszúak. A porzók sárgák, a bibe fehér. A virágok a nemzetség sok fajával ellentétben nappal is nyitva maradnak.

Története[szerkesztés]

A fajt először 1839-ben gyűjtötte Georges Ule Skinner Hondurasban. A gyűjtött példányokat Sir Charles Lemon számára továbbította, aki 1843-ban sikeresen virágoztatta a növényeket. 1844-ben bemutatták a Horticultural Society's Garden kiállításán, ahol nagydíjat kapott. Első leírója, Lindley a fajt Antiqua-i eredetűnek vélte. Az Epiphyllum crenatum a legfontosabb Epiphyllum faj, melyet az X Epicactus hibridek létrehozásánál felhasználták szülőfajként, ezek a hibridek nagyrészt Disocactus géneket hordoznak.

Rokonsági viszonyai[szerkesztés]

Az Epiphyllum anguliger és Epiphyllum laui fajjal alkot fajcsoportot, melyek hasonlóképp nappal vagy több napon keresztül virágoznak, és csíranövényeiken juvenil forma jelenik meg. Néhányan e tulajdonságaik, valamint Disocactus fajokkal való könnyű keresztezhetőségük miatt szorosabb rokonságukat is felvetették már az utóbbi nemzetséggel.

Változatok[szerkesztés]

Újabban felfedezett alfaja az Epiphyllum crenatum subsp. kimnachii alakkörébe sorolják a dísznövényként elterjedt, korábban hibrid eredetűnek vélt és Epiphyllum ’Cooperii’ névvel jelölt változatát.

  • Epiphyllum crenatum ssp. crenatum 'Chichicastenago' hort.: Guatemalából származó forma, mely az alapfajtól abnormálisan kevés és rendezetlenül sorakozó karéjaival különbözik. Virágai nappal nyílnak, 190–290 mm hosszúak, az alapfajéval megegyező alakúak, néha kissé sárgásabb árnyalatúak.
  • Epiphylum crenatum ssp. crenatum 'Kinchinjunga': Mexikó, Guatemala, El Salvador és Honduras területén elterjedt alak, a pericarpiumon kevés erőteljes pikkely fejlődik, néhány tövis fejlődhet a pikkelyek hónaljában, a külső szirmok a tölcsér csúcsán erednek.

Források[szerkesztés]

  • Hunt D.R. et al. (2006): The new cactus lexikon. DH Books, Miborn Port, England. ISBN 0-9538134-5-2
  • Anderson H.F. et al. (2001): The cactus family. Timber Press, Portland, Oregon, USA. ISBN 0-8819249-8-9