Enns

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Enns
Az Enns Stainach és Liezen között
Az Enns Stainach és Liezen között
Országok Ausztria
Földrajzi adatok
Hossz254 km
Vízgyűjtő terület6 000 km²
Torkolat Duna
é. sz. 48° 14′ 13″, k. h. 14° 31′ 13″Koordináták: é. sz. 48° 14′ 13″, k. h. 14° 31′ 13″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Enns témájú médiaállományokat.

Az Enns folyó a Duna egyik mellékfolyója, 254 km-es hosszal.

Magyar vonatkozása is van a folyó nevének, mivel kapcsolatba került az „Óperenciás tengeren is túl“ kifejezéssel, amely az egyik legtöbbet vitatott állandósult szókapcsolat, mesei sztereotípia, népmesei szólás. A Magyar néprajzi lexikon.  [1]Kunszery Gyula kutatásaira hivatkozva – idézi Tárkány Béla 1846-os, karlsbadi és gasteini útjáról szóló naplóbejegyzését: „A meséshírű Oberenczián keresztül estére Mölkbe értünk.” Ez arra enged következtetni, hogy az Óperencia Felső-Ausztria tartomány német nevének (Österreich ob der Enns, vagyis az Enns folyó feletti Ausztria, ugyanis Alsó- és Felső-Ausztria határa a Duna jobb parti részen az Enns folyó volt) félrehallásával kapta nevét.[2] A magyar népmesék valószínűsítik azt a feltevést, hogy azoknak a magyar nyelvű katonáknak a számára, akik itt állomásoztak, az "Óperenciás tengert" a salzkammerguti tavak jelentették.

Földrajza[szerkesztés]

Az Enns forrása a Radstädter Tauern-hegységben található, az ausztriai Salzburg tartományban. Végigfolyik az Északi Mészkő-Alpok és a Közép-Keleti Alpok határán egy jégkori eredetű folyóvölgyben, majd a déli partjával érinti a Dachsteineket. Admont és Hieflau között észak felé fordul, és keresztülhalad a 15 kilométer hosszú Gesäuse-szurdokon, ahol a mészkőbe benyomulva pusztítja azt. Ezután medre továbbra is észak felé tart, és Felső-Ausztriába lép.

Steyrtől észak felé Felső-Ausztria és Alsó-Ausztria természetes határát képezi; majd végül a Dunába ömlik Enns városánál.

Történelem[szerkesztés]

304. május 4-én az Enns hídjáról letaszították a keresztény hitét megvalló mártír Szent Flóriánt.

A pozsonyi csata után 955-ig ez a folyó volt a magyar állam határa.

A 19. század derekán nagyszabású csatornaépítkezések kezdődtek, hogy az Enns-vidéki terület alkalmassá váljon a mezőgazdasági és erdészeti felhasználásra. Később az Ennskraftwerke AG nevű cég 10 darab villamosenergia-művet létesített, ezek 345 megawatt energiatermeléssel járulnak hozzá Ausztria áramellátásához.

Folyómenti városok[szerkesztés]

Salzburgban[szerkesztés]

Stájerországban[szerkesztés]

Felső-Ausztriában[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]