Enid Blyton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Enid Blyton
Élete
Születési név Enid Mary Carey
Született 1897. augusztus 11.
Dulwich
Elhunyt 1968. november 28. (71 évesen)
London
Házastársa Hugh Alexander Pollock (–1943)
Gyermekei Gillian Baverstock
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) próza
Enid Blyton aláírása
Enid Blyton aláírása
Enid Blyton weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Enid Blyton témájú médiaállományokat.

Enid Blyton (Dulwich, Nagy-Britannia, 1897. augusztus 11.London, Nagy-Britannia, 1968. november 28.) angol írónő.

Leginkább gyermekkönyvei és ifjúsági regényei révén vált ismertté. Összesen hétszáznál is több könyv és tízezernél is több novella fűződik a nevéhez. Ő volt az első író, aki saját maga választotta ki könyveihez az illusztrátorokat. Tőle származik továbbá az az ötlet is, hogy a könyvek hátoldalán helyezzenek el képeket, és így csináljanak kedvet a mű megvásárlásához.

Életrajz[szerkesztés]

Gyermekkorában kiváló emlékező tehetségével tűnt ki. Már nyolcéves korában képes volt arra, hogy elolvasson egy könyvoldalt, majd azt követően szó szerint visszaadja. Tizennégy éves korában kezdett írni. Megnyert egy gyermekek számára kiírt verspályázatot, majd ezt követően különböző újságoknak, folyóiratoknak kezdte elküldeni verseit és történeteit abban a reményben, hogy majd megjelentetik azokat. Szülei és közvetlen környezete tehetséges zongoristának tartották, ám tizennyolc éves korában a szülők ellenzésére tanárnőnek kezdett tanulni az Ipswich High School-ban, majd miután végzett, néhány évig tanított is.

Első könyve, a Child Whispers 1922-ben jelent meg. 1924-ben hozzáment Hugh Pollock kiadói szerkesztőhöz, és feladta tanári állását, hogy immár teljes mértékben az írásnak szentelhesse életét. Így született meg 1932-ben első felnőtteknek szánt regénye is, amelyet azonban nem jelentetett meg. 1942-ben elvált, majd egy évre rá másodszor is férjhez ment, mégpedig Kenneth Darrell Waters sebészhez.

„Főállású” íróként naponta tíz-tizenkétezer szót írt; legtermékenyebb évének 1957 számít, amikor is összesen harminchét könyvet jelentetett meg. Utolsó regénye 1964-ben látta meg a napvilágot. Az 1960-as évek közepén idegösszeroppanást kapott és több hónapot pszichiátriai kezelésben töltött. Végül Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála. 1968. november 28-án, szívinfarktusban hunyt el.

Magyarul csak egyetlen könyve (A bűvös hómadár és más történetek) jelent meg.

További információk[szerkesztés]