Enerhoatom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
NAEK Enerhoatom
Energoatom.jpg
Típus állami vállalat
Alapítva 1996
Székhely Kijev
Vezetők Jurij Olekszandrovics Nedaskovszkij
Iparág atomenergetika
Forma állami tulajdonú vállalat
Termékek villamos energia

A NAEK Enerhoatom weboldala

Az NAEK Enerhoatom (ukránul: НАЕК Енергоатом), teljes nevén Enerhoatom Nemzeti Atomenergetikai Vállalat (Національна атомна енергогенеруюча ком­панія "Енергоатом") az ukrajnai atomerőműveket és egyéb nukleáris technikával foglalkozó vállalatokat összefogó, mintegy 38 ezer főt foglalkoztató állami vállalat. 1996-ban hozták létre. Elnöke 2008. június 18-tól Jurij Nedaskovszkij

A vállalathoz tartozik Ukrajna négy működő atomerőműve, a dél-ukrajnai atomerőmű, a rivnei atomerőmű, a hmelnickiji atomerőmű és a zaporizzsjai atomerőmű. Ezekben összesen 15 db erőművi blokk működik, közülük 13-ban VVER–1000, kettőben VVER–440 típusú nyomottvizes reaktor működik, melyek 2007-ben Ukrajna villamosenergia-termelésének 47,7%-át adták. A legrégebbi ukrajnai reaktor 1977-ben, a legújabb a rivnei 4-es blokkban 2004-ben állt üzembe.

Az Enerhoatom kötelékében működik az atomerőművek anyagi ellátásával foglalkozó Atomkoplekt, az atomerőművi gépészeti berendezések gyártásával és javításával foglalkozó Atomenerhomas vállalat. Az Enerhoatomhoz tartozó, 2000-ben alapított, és főként a Csernobili atomerőmű volt dolgozóit foglalkoztató Atomremontszervisz vállalat atomerőművi berendezések javításával foglalkozik. A vállalat rendelkezik még egy tudományos-műszaki és egy katasztrófaelhárító központtal.

További információk[szerkesztés]