Encephalartos horridus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Encephalartos horridus
Encephalartos horridus az angliai Királyi Botanikus Kertekben
Encephalartos horridus az angliai Királyi Botanikus Kertekben
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Cikászok (Cycadophyta)
Osztály: Cikászok (Cycadopsida)
Rend: Cikászok (Cycadales)
Alrend: Zamiineae
Család: Bunkóspálmafélék (Zamiaceae)
Alcsalád: Encephalartoideae
Nemzetség-
csoport
:
Encephalarteae
Alnemzetség-
csoport
:
Encephalartinae
Nemzetség: Encephalartos
Lehm., 1834
Faj: E. horridus
Tudományos név
Encephalartos horridus
(Jacq.) Lehm.
Szinonimák
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Encephalartos horridus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Encephalartos horridus témájú médiaállományokat és Encephalartos horridus témájú kategóriát.

Az Encephalartos horridus a cikászok (Cycadopsida) osztályának a cikászok (Cycadales) rendjébe, ezen belül a bunkóspálmafélék (Zamiaceae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Encephalartos horridus a Dél-afrikai Köztársaság egyik endemikus növénye; A vadonban csak a Kelet-Fokföld nevű tartományban található meg. A világon sokfelé termesztik dísznövényként.

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kifejlett növény törzse 0,5-1 méter magas és 20-30 centiméter átmérőjű; de ennek a nagy része a föld alatt található. A szárnyalt levelei 1 méteresre is megnőhetnek. A levélkék vége kihegyesedik és tüskésnek néz ki. A fiatal levelek ezüstös kékek, de idővel megzöldülnek. A szaporítószervek barnásak vagy feketés vörösek. A tojás alakú női szerv 40 centiméter hosszú és 20 centiméter átmérőjű; míg a hímszerv henger alakú, 40 centiméter hosszú és 12 centiméter átmérőjű. A mag kissé háromszög alakú, három lapított oldallal. Port Elizabeth környékén él egy törpe változata is.

Életmódja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Főleg a szubtrópusi napos és forró helyeket kedveli. A bozótosokban és sziklákon él, de a sűrűbb erdőket is megtűri. A tarajos sül, a páviánok és a rovarok gyakran kárt tesznek benne; azonban ennek a cikásznak szűksége is van az állatokra, mivel a rovarok segítenek a beporzásba és a nagyobb állatok széthordják a magvait.

Mivel lassan növekszik és igen nagy mértékű a begyűjtése, 2003-ban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Veszélyeztetett fajnak nyilvánította az Encephalartos horridust.

Képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Encephalartos horridus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.