Elsőszámú közellenség (film, 1953)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elsőszámú közellenség
(L'Ennemi public No. 1)
1953-as francia–olasz film
RendezőHenri Verneuil
ProducerJacques Bar
Műfaj
ForgatókönyvíróMichel Audiard (párbeszédek)
Michel Audiard (forgatókönyv)
Max Favalelli (történet)
Jean Manse (forgatókönyv)
FőszerepbenFernandel
Gábor Zsazsa
ZeneRaymond Legrand
Nino Rota
OperatőrArmand Thirard
VágóChristian Gaudin
JelmeztervezőRosine Delamare
DíszlettervezőRobert Giordani
Jean Mandaroux
Gyártás
Ország Franciaország
 Olaszország
Nyelvfrancia
magyar szinkron
Játékidő98 perc
Képarány1,37:1
Forgalmazás
ForgalmazóFranciaország Cocinor
BemutatóFranciaország 1953. december 2.
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Elsőszámú közellenség (eredeti cím: L'Ennemi public No. 1) 1953-ban bemutatott francia-olasz fekete-fehér filmvígjáték, szatíra. A főszereplők Fernandel és Gábor Zsazsa.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Az erősen rövidlátó Joe Calvet (Fernandel) egy nagy áruházban bemutatóember (a szemüvege miatt elbocsájtják), aki szeret moziba járni, egy alkalommal véletlenül egy másik férfi kabátját viszi el a moziból, ami egy bérgyilkosé. A metrón elsül a kabát zsebéből előhúzott pisztoly, ezért a New York-i rendőrség őrizetbe veszi és kínzásoknak veti alá, amik azonban hatástalanok.

A banda igazi főnöke, egy szőke nő (Gábor Zsazsa) felismeri a lehetőséget, hogy a banda tagjainak bemutathatja a mindaddig láthatatlan „főnök”-öt, a teljesen ártatlan Joe Calvet személyében. Többszöri félreértések következtében a rendőrség is úgy gondolja, hogy ő áll a legutóbbi bankrablás megszervezése mögött, amiben 200 000 dollár tűnt el, és a bankigazgatót lelőtték a támadók. Joe arcképét a sajtó is „szenzációs” cikkekben terjeszti.

Joe Calvet rövid úton a híres Sing-Sing börtönbe kerül (a bírósági tárgyalás nem látható a filmben).

A szőke nő percre pontosan megszervez egy szökést, csak éppen a „bandafőnök” a gyenge látása miatt a rendőrök karjaiba fut. A szökés rekonstruálásakor azonban gond nélkül kisétál a börtönből.

Megpróbálja a bandatagokat jó útra téríteni, ezért vidéken kibérel egy tanyát (ami történetesen a helyi seriffé), azonban a bandatagok gyanakodni kezdenek, azt hiszik, hogy a „főnök” le akar lépni. Amikor Joe Calvet visszatér a házba, elfogják és a szőke nőt is, és egy New York-i épületben fogva tartják őket. Joe kiszabadul a kötelékeiből és a 27. emelet ellenére kimászik az ablakon, és egy neonreklám betűiből az „SOS” betűket rakja ki. Hamarosan kiérkezik a rendőrség, és egy lövés nélkül elfogja a bandatagokat.

Joe Calvet lesz a nap hőse, aki segített a banda tagjainak kézre kerítésében. Egy ügyvéd segítségével (némi pénz ellenében) a szőke nő is szabadlábra kerül. Joe Calvet egy farmot vesz a kézre kerítésért járó pénzből.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a L'Ennemi public numéro un című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.