Első templom (Boston)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Az Első templom Bostonban, a Berkeley Street és a Marlboro Street sarkán

A bostoni Első templom unitárius univerzalista templom (eredetileg kongregacionalista templom), melyet 1630-ban emeltek a bevándorlók a későbbi Boston területén. A jelenlegi épület a Marlborough Street 66. szám alatt található.

Története[szerkesztés]

A templomot 1630-ban építették, amikor a telepesek a későbbi, ma Bostonhoz tartozó Charlestownba érkeztek.[1] Kongregacionalista templomként működött a 19. század fordulóján bekövetkezett szakadásig, miután végül a trinitárius keresztény templom unitarista kongregációvá lett a 19. század közepén, sok más templommal együtt Massachusettsben[2].

A 19. században az Első templom Boston Back Bay negyedébe költözött. A Marlborough Street 66. szám alatt található épület elődjét 1867-ben építették fel. Egy 1968-as tűzvész után az Első templom és a Második templom egyesült, és új épületet emeltek ugyanezen a helyen, az 1867-es épület homlokzatának felhasználásával.

A Második templomot 1649-ben alapították, amikor a város North End negyedéig terjeszkedő népesség szükségessé tett egy további gyülekezetet is, az itt lakók otthonainak közelében. Mindkét templom példája a bostoni templomok nyugatra költözésének a zsúfolt, régebbi belvárosi területről az újabb, elegánsabb Back Bay-be, miután a korábbi öblöt a 19. század végén, 20. század elején feltöltötték.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Ellis, Arthur B. (1881). History of the First Church in Boston, 1630-1880, pp. 1-3. Boston: Hall and Whiting.
  2. Paul Erasmus Lauer, Church and state in New England (Johns Hopkins Press, 1892)pg. 105-107

Fordítás[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Első templom (Boston) témájú médiaállományokat.