Elliptikus koordináta-rendszer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Elliptikus koordinátarendszer szócikkből átirányítva)
Elliptikus koordináta-rendszer

A geometriában az elliptikus koordináta-rendszer egy kétdimenziós ortogonális koordináta-rendszer, melynek koordinátavonalai konfokális ellipszisek és hiperbolák. Az és fókuszpontokat rendszerint egy Descartes-féle koordináta-rendszer -tengelyén, az és pontokban veszik fel.

Alapdefiníció[szerkesztés]

Elliptikus koordináták a = 1 esetén. A numerikus excentricitást itt e jelöli

A elliptikus koordináták leggyakoribb definíciója:

ahol nemnegatív valós szám és

Komplex síkon egy ekvivalens kapcsolat:

Ezek a definíciók ellipsziseknek és hiperboláknak felelnek meg. Az

trigonometrikus azonosság mutatja, hogy a konstans -höz tartozó koordinátavonalak ellipszisek, míg a

mutatja, hogy a konstans -höz tartozók hiperbolák. esetén az ellipszis koordinátavonal a két gyújtópontot összekötő szakasszá fajul. esetén a hiperbola az félegyenessé fajul el az -tengelyen, esetén a hozzá tükörszimmetrikus félegyenessé az -tengely negatív felén. és esetén a koordinátavonal az -tengely pozitív, illetve negatív fele.

Az összes ellipszis és hiperbola lineáris excentricitása megegyezik: . Azokon az ellipsziseken, ahol konstans, a nagytengely , a kistengely és numerikus excentricitása . Azokon a hiperbolákon, ahol konstans, a valós féltengely , a képzetes féltengely , és a numerikus excentricitás .

Az ábrázolás ebben a koordináta-rendszerben azért lehetséges, mivel a koszinusz hiperbólikusz és a szinusz hiperbólikusz, illetve a koszinusz és a szinusz triviálisan kielégíti az ellipszisek kis és nagytengelye, illetve a hiperbolák valós és képzetes tengelye közötti kapcsolatot.

Skálázási tényezők[szerkesztés]

Az ortogonális koordináta-rendszerekben a bázisvektorok hosszai skálázási tényezőkként ismertek. A elliptikus koordináták skálázási tényezői:

A hiperbolikus és a trigonometrikus függvények kétszeres szögekre vonatkozó azonosságainak felhasználásával:

Így a felszínelem

és a Laplace-operátor

A további differenciáloperátorok, mint és kifejezhetők a koordinátákkal úgy, hogy behelyettesítjük a skálázási tényezőket az ortogonális koordináta-rendszerek általános képleteibe.

Transzformációk[szerkesztés]

A transzformációhoz a fenti jelöléseket használjuk.

Az inverz transzformációkhoz a koordináta-rendszer alapötletét kell figyelembe venni. Eszerint az pontnak rajta kell lennie egy ellipszisen és egy vele konfokális hiperbolán. Ezek féltengelyeit jelölje . Az ellipszis és a hiperbola egyenletének felhasználásával:

Ezeket az egyenleteket kielégíti a fent leírt Descartes-koordináta-rendszer.

Alkalmazzuk most az alapvető hiperbolikus és trigonometrikus összefüggéseket:

ez alapján levezethető a következő transzformációleírás:

ahol .

Alternatív definíció[szerkesztés]

Néha másként definiálják az elliptikus koordinátákat, azaz a koordináták , ahol és . Így a konstans -hoz tartozó koordinátavonalak ellipszisek, és a konstans -hoz tartozók hiperbolák. A koordináta a [-1, 1] intervallumba kell, hogy essen, míg a koordinátának eleget kell tennie a egyenlőtlenségnek.

A koordináták egyszerű kapcsolatban állnak az és fókuszpontok távolságával. A sík minden pontja esetén a fókuszoktól mért távolság megegyezik a -val, míg a különbség egyenlő -val. Emiatt a -től mért távolság , illetve az -től vett távolsága .

Ezeknek a koordinátáknak az a hátránya, hogy több ponthoz is ugyanazokat a koordinátákat rendeli. Így a (x,y) és az (x,-y) Descartes-koordinátájú pontok ugyanazt a elliptikus koordinátáját kapják. Ezzel a visszatérés a Descartes-koordinátákra nem egyértelmű.

Alternatív skálázási tényezők[szerkesztés]

A koordinátákkal ellátott alternatív elliptikus koordináta-rendszer skálázási tényezői:

Így a felszínelem:

és a Laplace-operátor:

A további differenciáloperátorok, mint és kifejezhetők a koordinátákkal úgy, hogy behelyettesítjük a skálázási tényezőket az ortogonális koordináta-rendszerek általános képleteibe.

Magasabb dimenziókban[szerkesztés]

Az elliptikus koordináta-rendszer többféleképpen is általánosítható:

Alkalmazások[szerkesztés]

Az elliptikus koordináta-rendszer klasszikus alkalmazásai parciális differenciálegyenletek megoldása, például Laplace egyenlete és a Helmholtz-egyenlet. Ezekben a rendszerekben az elliptikus koordináták természetes leírást adnak, ami lehetővé teszi a változók szétválasztását. Ilyen példa egy molekula elektronjai vagy ellipszis alakú bolygópályák.

A H2+-molekula Schrödinger-egyenlete a Born-Oppenheimer-megközelítésben teljesen szeparálható ebben a koordináta-rendszerben, de analitikusan nem oldható meg, mivel az energia és a szeparációs konstans két-két szétválasztott egyenletében explicit megjelennek.

Hasznosnak bizonyulhatnak az elliptikus koordináták geometriai tulajdonságai is. Egy tipikus példa integráció az összes olyan és vektorpáron, ahol és összege egy konstans vektor. Az integrandus pedig a és vektorhosszak függvénye. Ekkor a koordináta-rendszert úgy vesszik fel, hogy az -tengely pozitív iránya az vektorral megegyezzen, vagyis . Például , és rendre egy részecske momentuma és dekompozíciós komponensei, és az integrandus magában foglalja a komponensekhez tartozó mozgási energiát, ami a momentumok négyzetösszegével arányos.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Felix Klein: Vorlesungen über höhere Geometrie. Springer-Verlag, 2013, ISBN 3642886744, S. 19.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Elliptic coordinate system című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Elliptische Koordinaten című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]