Elija ben Slómó Zalman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elijah ben Shlomo Zalman
vilniusi emlékműve

A Vilna Gaonként is ismert Elijah ben Shlomo Zalman (ר' אליהו בן שלמה זלמן) (Vilnius, 1720, április 23. – Vilnius, 1797. október 9.) zsidó rabbi.

Élete[szerkesztés]

Vilniusban született. Kora gyerekkorában kitűnt tehetségével. Rabbiként termékeny író lett, a Sulchan Aruch-hoz és a Babilóniai Talmudhoz írt kiegészítéseket. Sok kabalista munkához is írt kommentárokat. Ezek egyikét sem nyomtatták ki életében, csak a családjának mutatta meg őket.

Talmudista, halachista, kabbalista volt, és az elmúlt néhány száz év vallásos zsidóságának egyik legismertebb alakja. Héberül gyakran ha'Gaon ha'Chasid mi'Vilna-ként, azaz a vilniusi szent géniuszként hivatkoznak rá. A középkor egyik leghatásosabb rabbinikus szerzője.

Ahogy a haszidizmus egyre nagyobb befolyásra tett szert a városában, a Vilna Gaon velük ellentétes, őket megállítani kívánó, Mitnagdim nevű rabbicsoporthoz csatlakozott. 1777-ben az első haszidellenes kiátkozások is Vilnából származnak.

Legjobb tanítványát, Chaim Volozhin rabbit, egy új jesiva alapításával bízta meg, amire néhány évvel a halála után került sor. A jesiva forradalmasította a Tóra-tanulást, és máig ható hatása van az ortodox judaizmusra.

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Elija ben Slómó Zalman témájú médiaállományokat.