Elija ben Slómó Zalman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elija ben Slómó Zalman
Gaon-V.jpg
Született 1720. április 23.[1]
Sialiec, Biaroza raion
Elhunyt 1797. október 9. (77 évesen)[1]
Vilnius[2]
Álneve הגר״א
Állampolgársága
Foglalkozása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Elija ben Slómó Zalman témájú médiaállományokat.
Elijah ben Shlomo Zalman
vilniusi emlékműve

A Vilna Gaonként is ismert Elijahu ben Shlomo Zalman (אליהו בן שלמה זלמן) (Sielec, 1720, április 23.Vilnius, 1797. október 9.) zsidó rabbi.

Élete[szerkesztés]

Sielecben született. Kora gyerekkorában kitűnt tehetségével. Rabbiként termékeny író lett, a Sulchán Áruch-hoz és a Babilóniai Talmudhoz írt kiegészítéseket. Sok kabalista munkához is írt kommentárokat. Ezek egyikét sem nyomtatták ki életében, csak a családjának mutatta meg őket.

Talmudista, halachista, kabbalista volt, és az elmúlt néhány száz év vallásos zsidóságának egyik legismertebb alakja. Héberül gyakran ha'Gaon ha'Chasid mi'Vilna-ként, azaz a vilniusi szent géniuszként hivatkoznak rá. A középkor egyik leghatásosabb rabbinikus szerzője.

Ahogy a haszidizmus egyre nagyobb befolyásra tett szert a városában, a Vilna Gaon velük ellentétes, őket megállítani kívánó, Mitnagdim nevű rabbicsoporthoz csatlakozott. 1777-ben az első haszidellenes kiátkozások is Vilnából származnak.

Legjobb tanítványát, Chaim Volozhin rabbit, egy új jesiva alapításával bízta meg, amire néhány évvel a halála után került sor. A jesiva forradalmasította a Tóra-tanulást, és máig ható hatása van az ortodox judaizmusra.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Integrált katalógustár, 2014. április 27.
  2. Integrált katalógustár, 2014. december 31.