Elefántos Ház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elefántos Ház
Jokai ter Pecs.jpg
Korábbi nevek: Tallián-ház
Hely 7621 Pécs, Jókai tér
Építési adatok
Építés éve 1830 körül
Építési stílus klasszicizmus
Védettség Műemlék jellegű
Vállalkozó(k) Piatsek József
Hasznosítása
Felhasználási terület lakóház, vendéglő
Egyéb jellemzők
Nevezetességei Művészetek és Irodalom Háza
Elhelyezkedése
Elefántos Ház (Pécs)
Elefántos Ház
Elefántos Ház
Pozíció Pécs térképén
é. sz. 46° 04′ 32″, k. h. 18° 13′ 38″Koordináták: é. sz. 46° 04′ 32″, k. h. 18° 13′ 38″
Elefántos Ház weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Elefántos Ház témájú médiaállományokat.

Az Elefántos Ház (egykori Tallián-ház) Pécs egy jelentős épülete. Volt lakóház és vendéglő, klasszicista stílusban épült 1830 körül Pécs belvárosában. Az épület a nevét az északnyugati sarkán található bádogelefántról kapta, amely egy 19. századi cég jelvénye volt.[1] Építette: Piatsek József.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A Széchenyi tér délnyugati sarka és a Jókai tér között található. Pécs, Széchenyi tér 7. (Hoitsy-ház) 8. (Piatsek-ház), Jókai tér 4. (Piatsek-ház)

Az épület története[szerkesztés]

Valamikor 1960 előtt

Az épülettömbben egykor több híres pécsi család is lakott. Az eredetileg trapéz alakú telek északnyugati sarkán 1712-től sütőüzem működött. Az 1800-as évek elején Schneckenberger Ferenc vásárolta meg a telket, és a házat vendéglővé bővítette, amely Fehér Elefánt néven vált ismertté. Az 1870-es évektől itt működött a Pucher György alapította „Fekete Elefánthoz” címzett fűszer-, vas- és gyarmatáru-kereskedés is. A mai Jókai tér 6. számú épület északnyugati sarkán látható az egykori, jól menő üzlet cégjelvénye, a konzolon álló bádogelefánt, mely a háznak és az egész tömbnek is nevet adott. A mai épülettömb északi része az 1820-as évek során nyerte el mai formáját, ugyanis az akkor még részben üresen álló telket a meglévő épületekkel Piatsek József vásárolta meg és a telek beépítésével az emeleti szinteken a város akkori igényeit kielégítő bérházat alakított ki. A tömb Széchenyi téri oldalán álló ház két kisebb épületből áll. 1744-től csaknem 100 éven át a Hoitsy (ill. Kajdatsy) család birtokolta, emeletén rangos úri rezidenciát rendeztek be. A mai formájában látható épülettömb belső udvara a Hild-udvar, mely három kapualjon át kapcsolódik a Széchenyi tér és Jókai tér gyalogos forgalmához. A földszinti részeken kereskedelmi egységek és vendéglátóhelyek, míg az egykori Hoitsy-ház és Piatsek-ház termeinek összekapcsolásával az emeleti részen a Művészetek és Irodalom Háza kapott helyet.

Az épület leírása[szerkesztés]

A sarkon álló elefánt

Az épülettömb több műemléki védettségű ház rehabilitációja folytán az 1980-as években nyerte el mai formáját. Az első pécsi belvárosi tömbrekonstrukció során a Széchenyi tér 7. (Hoitsy-ház, késő barokk, a 18. század vége), a 8. (Piatsek-ház, eklektikus, 19. század vége), valamint a Jókai tér 4. számú (Piatsek-ház, romantikus, 19. század második fele) épületeket egyszerre újították fel. A hajdani Hoitsy- és a Piatsek-ház belső tereiben működik ma a Művészetek és Irodalom Háza. A belső térkiképzés kiemelkedő része a Széchenyi tér 8. számú épület emeleti nagyterme, galériás kis könyvtára, valamint a 7. számú épület késő barokk padlásteréből kialakított kiállítóterem. Az épületegyüttes rangos terei a Hoitsy-ház emeletén helyreállított késő barokk festett szobák.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]