Einar Fróvin Waag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Einar Fróvin Waag
A Javnaðarflokkurin 3. elnöke
Hivatali idő
1968 – 1969
ElődPeter Mohr Dam
UtódJákup Frederik Øregaard

Született1894. június 29.
 Feröer, Klaksvík
Elhunyt1989. június 6. (94 évesen)
 Feröer, Klaksvík
PártJavnaðarflokkurin

Foglalkozássörfőző, vállalkozó, politikus

Einar Fróvin Waag (Klaksvík, 1894. június 29. – Klaksvík, 1989. június 6.) feröeri sörfőző, vállalkozó, politikus.

Pályafutása[szerkesztés]

Apjától vette át a családi tulajdonú Föroya Bjór sörfőzde vezetését; jelenleg a vállalkozás tulajdonosa és vezetője fia, Einar Waag.

1943-1947 között Klaksvík község tanácsának tagja volt. 1950 és 1954 között a Javnaðarflokkurin színeiben képviselő volt a Løgtingben. Peter Mohr Dam halála (1968) után az új pártelnök, Jákup Frederik Øregaard 1969-es megválasztásáig vezette is a pártot.

Családja[szerkesztés]

Szülei Karin Helena Katrina sz. Hansen Tórshavnból és Símun Fredrik Hansen Klaksvíkból. Első felesége Elisabeth sz. Olsen Vestmannából, második felesége Anna Malena sz. Joensen Sørvágurból. Fiai Einar Waag, a Föroya Bjór jelenlegi vezetője és Heini Waag.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Einar Fróvin Waag című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Einar Waag című norvég Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Profilja, Løgtingið 150 - Hátíðarrit, p. 357 (feröeri)