Egyiptom tervezett fővárosa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tervezett főváros
Közigazgatás
Ország Egyiptom
Kormányzóság Kairó kormányzóság
Népesség
Teljes népesség0 fő +/-
Földrajzi adatok
Terület700 km²
IdőzónaUTC+02:00
Elhelyezkedése
Tervezett főváros (Egyiptom)
Tervezett főváros
Tervezett főváros
Pozíció Egyiptom térképén
é. sz. 30° 01′ 39″, k. h. 31° 45′ 54″Koordináták: é. sz. 30° 01′ 39″, k. h. 31° 45′ 54″
Tervezett főváros weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tervezett főváros témájú médiaállományokat.

Egyiptom tervezett fővárosa építés alatt álló település Kairótól keletre. A projekt neve angolul New Administrative Capital, rövidítve: NAC (arabul: العاصمة الإدارية الجديدة).

Építését 2017-ben kezdték meg, miután 2015. március 13-án az Egyiptomi Közgazdasági Fejlesztési Konferencián Egyiptom akkori lakhatásügyi minisztere, jelenlegi miniszterelnöke, Mosztafa Madbuli bejelentette, hogy új fővárost terveznek építeni Kairó tehermentesítése céljából.[1] A világ eddigi legnagyobb célzottan épített fővárosa, népességét 6,5 milliósra, területét 700 négyzetkilométeresre tervezik.

Nevét illetően több lehetséges verzió is szóba került. Elképzelhető, hogy neve Vedian lesz, mely az egyiptomi arab vádi szóból származik, ami magyarul annyit tesz, völgy. A vedian a szó többes száma, vagyis a tervezett város nevének jelentése völgyek.[2] Emellett többen támogatják az Új Memphisz elnevezést is, utalva az ókori Egyiptom egyik fővárosára, az ősi világ egyik legnagyobb településére, Memphiszre.[3]

Elhelyezkedés[szerkesztés]

Az új várost Kairótól 45 kilométerre keletre építik meg, Szuez irányában. Ez alapján a második nagyobb kairói körgyűrűn kívül fog elhelyezkedni. Az új várost teljességgel zöldmezős beruházásként valósítják meg, a kijelölt területen korábban csak sivatag volt található.[4] A projekt tervezett területe 700 négyzetkilométer, ez nagyjából Szingapúr méretének feleltethető meg.[5]

Tervek[szerkesztés]

A város tervezett népessége 6,5 millió fő. A már említett völgyek elnevezés 12 völgyre utal, melyeket külön-külön egy-egy szektor központjának szánnak, vagyis nem csak közigazgatási központot kívánnak felhúzni, hanem többek között pénzügyi, oktatási, egészségügyi központot is.[6]

Többek között az amerikai Fehér Háznál nyolcszor nagyobb elnöki palotát terveznek építeni, a londoni Heathrow-t meghaladó mérteű repülőtérrel terveznek, Afrika legmagasabb minaretjét tervezik felhúzni, illetve a város közepére egy, a New York-i Central Park területénél kétszer nagyobb zöldfelületet terveznek létrehozni. Ezeken túlmenőleg terveznek építeni 40 000 hotelszobát, 663 kórházat, 1250 mecsetet és templomot, illetve 2000 oktatási intézményt, technológiai és innovációs parkot.[5][7] Nem csak a tervek, hanem a költségek is igazán jelentősek. Ezt tetézi, hogy nagy körülötte a bizonytalanság, melyet az egyiptomi korrupció is erősít.[8] 2019-ben az elnök, Abdel Fattáh el-Szíszi felavatta a Közel-Kelet legnagyobb keresztény templomát és a világ második legnagyobb mecsetét a városban.

Nevezetességei[szerkesztés]

Krisztus Születése katedrális
Al-Fattah al-Alím-mecset

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Egypt plans new capital adjacent to Cairo. www.aljazeera.com. (Hozzáférés: 2020. június 11.)
  2. UDC - Urban Development Consortium. www.udc5.com. (Hozzáférés: 2020. június 11.)
  3. r/Pharaonism - How could the new administrative capital be named? (amerikai angol nyelven). reddit. (Hozzáférés: 2020. június 11.)
  4. Origo: Rengeteg pénzből épül a sivatagi főváros - képek (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2020. június 11.)
  5. a b Túl gyorsan nő a főváros népessége, ezért már építik is az újat Egyiptomban | G7 - Gazdasági sztorik érthetően (magyar nyelven). G7.hu, 2018. május 12. (Hozzáférés: 2020. június 11.)
  6. UDC - Urban Development Consortium. www.udc5.com. (Hozzáférés: 2020. június 11.)
  7. Egypt plans a new capital city - DesignCurial. www.designcurial.com. (Hozzáférés: 2020. június 11.)
  8. Robert R. Bianchi: China and the Islamic World: How the New Silk Road is Transforming Global Politics. 2019–02–01. ISBN 978-0-19-091530-8 Hozzáférés: 2020. jún. 11.  
  9. Egypt's Sisi opens mega-mosque and Middle East's largest cathedral after bomb attack. The National
  10. President El Sisi inaugurated Al Fattah Al Aleem Mosque in the New Administrative Capital. The Arab Contractors