Egyedül nem megy (film, 2007)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egyedül nem megy
(Ensemble, c'est tout)
2007-es francia film
RendezőClaude Berri
ProducerClaude Berri
AlapműAnna Gavalda: Ensemble, c'est tout
Műfaj
ForgatókönyvíróClaude Berri
FőszerepbenAudrey Tautou
Guillaume Canet
Laurent Stocker
Françoise Bertin
ZeneFrédéric Botton
OperatőrAgnès Godard
VágóFrançois Gédigier
JelmeztervezőSylvie Gautrelet
Gyártás
GyártóPathé
OrszágFranciaország
Nyelvfrancia
Forgatási helyszínPárizs
Játékidő96 perc
Költségvetés12,2 millió $
Forgalmazás
ForgalmazóFranciaország Pathé
Magyarország Best Hollywood
BemutatóFranciaország 2007. március 21.
Magyarország 2008. április 24.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel45,8 millió $[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Egyedül nem megy (eredeti cím: Ensemble, c'est tout) 2007-ben bemutatott francia romantikus film, amely Anna Gavalda francia írónő 2004-es, azonos című regénye alapján készült. A filmet Claude Berri rendezte, aki a forgatókönyvet is írta. A főszerepben Audrey Tautou, Guillaume Canet, Laurent Stocker, Françoise Bertin és Alain Sachs látható.

A filmet 2007. március 21-én mutatták be.

Cselekmény[szerkesztés]

Philibert Marquet de la Tubelière, egy francia nemesi család sarja, maximalista, dadogós képeslapárus. Párizsban tölti napjait egy nagy, antik bútorokkal berendezett lakásban, amely néhai nagymamája tulajdona volt, és amelyet ideiglenesen elfoglalhat. Antik bútorokkal, csillárokkal és festményekkel úgy rendezte be a szobáit, hogy a lehető legkevesebb kapcsolatot kelljen fenntartania a külvilággal. Philibert kissé egyhangú világába változatosságot hoz albérlője, Franck, aki lelkes motoros és szakács. A faragatlan Franck eleinte nem ismeri fel saját magányos életét: alighogy véget ér a munkanapja az ipari konyhán, szabadidejét felszínes nőkkel vagy motorozással tölti. Az egyetlen ember, akivel Franck rendszeresen tartja a kapcsolatot, a nagymamája, Paulette, aki egy baleset után kórházban van.

Egy nap a fiatal Camille Fauque, aki esténként takarítóként dolgozik irodákban, szabadidejében pedig rajzol, akaratlanul is bekapcsolódik a férfiak közös lakásának bizarr mindennapjaiba.

Philibert befogadja Camille-t, amikor az influenzás beteg, és gondoskodik róla. Miközben Camille fokozatosan visszanyeri erejét és felszed néhány kilót, felborítja a lakóközösségben élő férfiak életét, és Franckkal is van néhány heves vitája. Ahogy ők ketten egyre jobban kijönnek egymással, Franck nagymamája beköltözik a lakóközösségbe - Camille unszolására, aki önfeláldozóan gondoskodik a barátságos idős asszonyról. Camille és Franck lefekszik egymással, és Franck beleszeret a lányba, amit Camille kezdetben elutasít.

Paulette visszaköltözik a saját otthonába, és ott meghal.

Philibert megtanulja elnyomni a dadogását, komikus lesz, megnősül, és elköltözik. Franck Angliába akar menni dolgozni, de aztán Camille miatt Franciaországban marad, és éttermet nyit vele.

Szereplők[szerkesztés]

(Zárójelben a magyar hangok feltüntetve)[2]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hunting and Gathering (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.jpbox-office.com/fichfilm.php?id=29
  2. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. június 21.)

További információk[szerkesztés]