Eduard Kokojti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eduard Kokojti
Született1964. október 31. (59 éves)
Chinvali
Állampolgársága
Foglalkozása
  • politikus
  • birkózó
TisztségePresident of South Ossetia (2001. december 18. – 2011. december 10.)
IskoláiSouth Ossetian State University
Kitüntetései
  • Uatsamonga Order
  • Order of Honour and Glory
  • Order of the Republic
  • Order of Suvorov

A Wikimédia Commons tartalmaz Eduard Kokojti témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Eduard Kokojti (oszétül Кокойты Джабейы фырт Эдуард, Chinvali, akkori Szovjetunió, mai Grúzia / Dél-Oszétia, 1964. október 31. –) oszét politikus, Dél-Oszétia második elnöke.

2001-ben 38 évesen választották elnökké. 2006-ban újraválasztották. Azóta elnöke, és hadi vezetője a Grúziától elszakadt Dél-Oszétiának. Miután a grúzok megpróbálták visszafoglalni Dél-Oszétiát 2008 augusztusában, Oroszország Dél-Oszétia védelmére sietett, a grúz hadsereget visszavonulásra kényszerítették. Oroszország 2008. augusztus 26-án elismerte Dél-Oszétia függetlenségét.

Élete[szerkesztés]

Az 1964-ben született Kokojti a Szovjetunió birkózó csapatának volt tagja és bajnoka. 1989 előtt ő volt az első titkára a fiatal kommunisták ligájának, a Komsomol Chinvali ágának. 1992-ben Moszkvába költözött ahol üzletemberként élt 2001-ig amikor visszatért Dél-Oszétiába.

38 éves korában választották meg nagy többséggel a 2001. november-decemberi elnökválasztásokon. Az első fordulóban 2001. november 18-án a szavazatok 45%-át szerezte meg, Sztanyiszlav Kocsijev 24%-ot, és a hatalmon levő Ljudvig Csibirov pedig 21%-ot szerzett. A második fordulóban december 6-án 53%-kal nyert a 40%-ot szerző Kocsievvel szemben. Hivatalát december 18-án foglalta el.

Kokojti erősen ellenzi az újraegyesítést Grúziával, ugyanakkor jelezte hajlandóságát, hogy béketárgyalásokat kezdjenek azzal a feltétellel, hogy Dél-Oszétiát független államnak kezelik (mely előfeltételt a tbiliszi kormány elutasította). A 2004. júliusi feszült holtpont után kijelentette, hogy „Grúzia háborút akar, de mi készen állunk az önvédelemre.” A 2006-os dél-oszétiai elnökválasztások előtt úgy nyilatkozott, hogy a grúz-oszét konfliktus nem etnikumok közötti, hanem nyilvánvalóan politikai, melynek oka Grúzia azon szándéka, hogy az oszétokra kényszerítse a nyugati demokrácia normáit melyek nem lehetnek felsőbbrendűek a kaukázusi tradicionális törvényekkel szemben.[1] Kokojti az EBESZt is kritizálta, több alkalommal elfogultsággal vádolva és a grúz titkosszolgálatokhoz hasonlónak minősítve működésüket.[2]

2006. november 12-én újraválasztották. Ugyanezen a napon ellenzéke alternatív választásokat rendezett a lazán ellenőrzött szeparatista és a Grúzia által ellenőrzött területeken. Dmitrij Szanakojev, volt dél-oszét miniszterelnök akit Kokojti 2001-ben leváltott, lett megválasztva mint rivális elnök.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2007. október 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 8.)
  2. [1]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eduard Kokoity című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]