Eduard Kokojti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Eduard Kokojti
(Кокойты Джабейы фырт Эдуард)
Kokojty zhgjot narkotiki.jpg
Született 1964. október 31. (53 éves)
Chinvali
Állampolgársága
Foglalkozása politikus
Tisztség President of South Ossetia (2001. december 18.–2011. december 10.)
Iskolái South Ossetian State University
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Eduard Kokojti témájú médiaállományokat.

Eduard Kokojti (oszétül Кокойты Джабейы фырт Эдуард, Chinvali, akkori Szovjetunió, mai Grúzia / Dél-Oszétia, 1964. október 31. –) oszét politikus, Dél-Oszétia második elnöke.

2001-ben 38 évesen választották elnökké. 2006-ban újraválasztották. Azóta elnöke, és hadi vezetője a Grúziától elszakadt Dél-Oszétiának. Miután a grúzok megpróbálták visszafoglalni Dél-Oszétiát 2008 augusztusában, Oroszország Dél-Oszétia védelmére sietett, a grúz hadsereget visszavonulásra kényszerítették. Oroszország 2008. augusztus 26-án elismerte Dél-Oszétia függetlenségét.

Élete[szerkesztés]

Az 1964-ben született Kokojti a Szovjetunió birkózó csapatának volt tagja és bajnoka. 1989 előtt ő volt az első titkára a fiatal kommunisták ligájának, a Komsomol Chinvali ágának. 1992-ben Moszkvába költözött ahol üzletemberként élt 2001-ig amikor visszatért Dél-Oszétiába.

38 éves korában választották meg nagy többséggel a 2001. november-decemberi elnökválasztásokon. Az első fordulóban 2001. november 18-án a szavazatok 45%-át szerezte meg, Sztanyiszlav Kocsijev 24%-ot, és a hatalmon levő Ljudvig Csibirov pedig 21%-ot szerzett. A második fordulóban december 6-án 53%-kal nyert a 40%-ot szerző Kocsievvel szemben. Hivatalát december 18-án foglalta el.

Kokojti erősen ellenzi az újraegyesítést Grúziával, ugyanakkor jelezte hajlandóságát, hogy béketárgyalásokat kezdjenek azzal a feltétellel, hogy Dél-Oszétiát független államnak kezelik (mely előfeltételt a tbiliszi kormány elutasította). A 2004. júliusi feszült holtpont után kijelentette, hogy „Grúzia háborút akar, de mi készen állunk az önvédelemre.” A 2006-os dél-oszétiai elnökválasztások előtt úgy nyilatkozott, hogy a grúz-oszét konfliktus nem etnikumok közötti, hanem nyilvánvalóan politikai, melynek oka Grúzia azon szándéka, hogy az oszétokra kényszerítse a nyugati demokrácia normáit melyek nem lehetnek felsőbbrendűek a kaukázusi tradicionális törvényekkel szemben.[1] Kokojti az EBESZt is kritizálta, több alkalommal elfogultsággal vádolva és a grúz titkosszolgálatokhoz hasonlónak minősítve működésüket.[2]

2006. november 12-én újraválasztották. Ugyanezen a napon ellenzéke alternatív választásokat rendezett a lazán ellenőrzött szeparatista és a Grúzia által ellenőrzött területeken. Dmitrij Szanakojev, volt dél-oszét miniszterelnök akit Kokojti 2001-ben leváltott, lett megválasztva mint rivális elnök.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eduard Kokoity című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]