Dynamic HTML

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A DHTML, dinamikus HTML (angolul: dynamic HTML) vagy DOM scripting bizonyos webtervezési módszereket jelent, melyek egy weblap megjelenítésekor felhasználói bevitelre változnak meg.

A „dinamikus” arra utal, hogy e változásokat eseményeknek kell előidézniük, melyek egy weblap megjelenítésekor akár többször is megtörténhetnek.

Példák dinamikus megjelenítési hatásokra:

  • egy menü megjelenése („kinyitása”)
  • egy szöveg előtérbe kerülése
  • objektumok áthelyezésének lehetősége a képernyőn keresztül
  • beviteli mezők más mezőktől függő automatikus kitöltése
  • weblapok, melyek mint kliensoldali alkalmazások kezelhetők.

Története[szerkesztés]

A JavaScript a Netscape Navigatorben és az Internet Explorerben már az 1990-es évek közepén lehetővé tették a weblapok eseményalapú megváltoztatását. Ekkor a DHTML kifejezést e verziók képességeire használták. A Document Object Model szabvánnyá válásával és a dotkomlufi megszűnésével a kifejezés elavult.

Technikák[szerkesztés]

A DHTML az alábbi technikákat foglalja magában:

  • HTML a dokumentumok megtekintéséhez
  • kliensoldali szkriptnyelv, mely gyakran JavaScript
  • hely a HTML-dokumentum megváltoztatására és kiterjesztésére – ma gyakran a DOM használatos
  • XMLHttpRequest, valamint Fetch API adatok cseréjére a böngésző és egy távoli HTTP-szerver közti cseréjére.
  • formátum strukturált adatok átvitelére, mint például az XML vagy a JSON

Nem szükséges a lista minden technikáját felhasználni (különösen az első betöltés utáni adatátvitelt) a DHTML-alkalmazásnak nevezhetőséghez.

Példák[szerkesztés]

Egy egyszerű DHTML-részlet példája, melynél kattintásra megváltozik a mutatott szöveg:

...
<p onclick="this.firstChild.nodeValue = 'Köszönöm'">Kattints</p>
...

Kritika és hátrányok[szerkesztés]

Gyakran a DHTML-t hatásorientált funkciókra használják, ahol a használat nem ismerhető könnyen fel, és inkább zavarják azt.

Eleinte a DHTML-t csak böngészőspecifikus DHTML-modellekkel lehetett működtetni, melyek egymással nem voltak kompatibilisek. Ezért egyes DHTML-lapok bizonyos böngészőkön hibásan működtek. Ez a DHTML-re máig érvényes. Ma használják a DOM Scripting kifejezést is, mellyel a szabványos DHTML böngészőspecifikus változatokkal szűkíthető volt.

A DHTML nagyban függ a böngésző JavaScript-kompatibilitásától, melyre csak az újabb böngészők képesek. Ha a JavaScript például biztonsági okokból le van tiltva, a DHTML nem használható. Ezentúl az akadálymentességet is csökkentheti azon felhasználók számára, akiknek különböző korlátok miatt más be-/kimeneti módszereket kell használniuk. Azonban lehetséges úgy DHTML-t használni, csak olyan böngészőknél használatos, melyek arra képesek, a többi felhasználó pedig használhatja a weblapot úgy, mintha nem használna DHTML-t.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dynamisches HTML című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]