Dunaharaszti, Baktay Ervin tér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Baktay Ervin tér (Baktay tér)
Közigazgatás
TelepülésDunaharaszti
VárosrészRákócziliget
Létrejötte1800-as évek
NévadóBaktay Ervin
Földrajzi adatok

A Baktay Ervin tér Dunaharaszti város főtere. Mai formáját 2000 után folyamatosan kezdte felvenni. A téren található Baktay Ervin, a tér névadójának szobra, valamint egy parkos sétány szökőkúttal. A teret modern stílusú épületek veszik körül.

Története[szerkesztés]

A tér története az 1800-as évekre nyúlik vissza, amikor egy beépítetlen, fás-ligetes park alakult ki. A téren 1924-től 1991-ig tartottak szombatonként piacot, majd 1991. március 15-én megnyílt az új piactér a Móricz Zsigmond utcában. A teret 1996-ig Piactérnek hívták, ezután kapta jelenlegi elnevezését. A tér mellett található a Hősök tere, amely egy fákkal beültetett, virágültetvényes közpark, ahol megemlékezéseket is szoktak tartani.

1926 őszén a Dunaharaszti Hősi Halottak Szoborbizottsága megbízta Dedinszky Elemér szobrászművészt, hogy pályanyertes gyönyörű művét, a halálosan sérült honvéd megrázó alakját a Hősi Emlék részére kőbe öntse. Így született meg községünk hősi emlékműve Dedinszky és Schmidt helyi szobrászok munkája nyomán. A szobrot 1927. október 30-án leplezte le József főherceg az Erzsébet utcával szemben a Fő út Duna felőli oldalán a szigetre vezető lejárónál.

A község közepén egy ingoványos terület volt, amit feltöltöttek, kialakítottak egy Hősök terét és parkosítás keretében „az 1914-18-as I. világháború haraszti hősi halottai mindegyikének emlékére egy-egy fát ültettek a tér útjai mentén és a fa elé ovális alakú domborúan zománcozott táblát helyeztek el. A táblán a hősi halott neve, születési és halálozási évszáma szerepelt.

A liget elkészülte után a hősi emlékművet korábbi helyéről áthelyezték a Hősök terére. A Hősök tere és az országzászló 1937. szeptember 26-án lett felszentelve.[1] A szobrot 2018-ban felújították, az utólag ráhelyezett II. világháborús és az 1956-os forradalomra emlékező márványtáblákat leszerelték.

2000-ben Dunaharaszti városi rangot kapott, a várossá avatási ünnepséget is itt tartották. Ezután nagy átépítések kezdődtek a téren, ekkor kezdték kialakítani a város főterének az addigi piacteret. 2003-ban elkezdték építeni a KisDuna házat, majd 2005-ben épül vele szembe a Baktay-ház. A tér ekkor nyeri el a mai, városias kinézetét.

Posta a Baktay téren

Létesítmények[szerkesztés]

A tér egy jó hangulatú, cukrászdákkal, hivatalokkal ellátott közösségi hely a város közepén. Itt található a Baktay Ervin Gimnázium, amely a város középiskolája. A téren található továbbá posta, okmányiroda, szolárium, bolt, cukrászda.

Baktay Ervin szobra a téren

Megközelítése[szerkesztés]

Városi autóbusz-járatok:

1, 1Y, 3

Helyközi autóbusz-járatok:

659, 679

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tamás, Pál: Hősi emlékmű (magyar nyelven). www.kozterkep.hu. (Hozzáférés: 2023. november 28.)