Duna–Fekete-tenger-csatorna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Duna–Fekete-tenger-csatorna
Canalul Dunăre-Marea Neagră
Uszály halad a csatornában
Uszály halad a csatornában
Hely  Románia, Constanța megye
Építési adatok
Építés éve az 1950-es évektől az 1980-as évekig
Megnyitás 1987
Típus csatorna
Hosszúsága64 km = 64 000 m
Elhelyezkedése
Duna–Fekete-tenger-csatorna (Románia)
Duna–Fekete-tenger-csatorna
Duna–Fekete-tenger-csatorna
Pozíció Románia térképén
é. sz. 44° 11′ 53″, k. h. 28° 23′ 54″Koordináták: é. sz. 44° 11′ 53″, k. h. 28° 23′ 54″
A Wikimédia Commons tartalmaz Duna–Fekete-tenger-csatorna témájú médiaállományokat.

A Duna–Fekete-tenger-csatorna (románul Canalul Dunăre-Marea Neagră) egy 64 km hosszú hajózási csatorna Romániában, mely Cernavodătól Agigeáig és Năvodariig tart. Az 1950-es években kezdték el építeni, és az építési munkálatok 19841987 között fejeződtek be. A csatorna összeköttetést létesít a Duna és a Fekete-tenger között. Abból a célból hozták létre, hogy levágják a Duna-delta nehezen hajózható szakaszát, és így mintegy 450 km-rel lerövidítsék a Fekete-tengerhez vezető utat.

Az 1950-es években a kommunista kormányzat kényszermunkatáborokat hozott létre, és a csatorna kiásására politikai foglyokat, ellenzékieket vezényeltek. A Securitate felügyelete alatt, rendkívül rossz körülmények között folyó munka során sok politikai fogoly vesztette életét, az áldozatok száma pontosan nem ismert, több ezer főre becsülik. A Román Kommunista Párt berkeiben az építkezést „a román burzsoázia temetőjének” nevezték.

Az építésnek politikai és presztízs-okai is voltak. A csatorna teljes mértékben a Román Szocialista Köztársaság szuverén fennhatósága alá került, és – ellentétben a Dunával – nem minősült nemzetközi vízi útnak, így nem került a folyó menti országok közös ellenőrzése alá, továbbá a román pártvezetés kivonhatta a Szovjetunió ellenőrzése alól is.

A csatorna (pirossal jelölve) a Duna-delta térképén