Doug Ross

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Doug Ross
Vészhelyzet-szereplő
Doug Ross.jpg
Első epizód 1994. szeptember 19.
(1x01: Bevezető epizód)
Utolsó epizód 1999. február 18.
(5x15: „Egy viharos nap”)
Színész George Clooney
Titulus Rezidens (1994–1995)
Ösztöndíjas (1995-1998)
Szakorvos (1998-1999)
Család Ray Ross (apja, elhunyt)
Sarah Ross (anyja)
Carol Hathaway (felesége)
Tess és Kate Ross (lányai)
Neme férfi
Született 1962[1]
Doug Ross az IMDb-n

Doug Ross kitalált szereplő a Vészhelyzet című amerikai kórházsorozatban. A megszemélyesítője George Clooney. A sorozatban Ross a kórház sürgősségi osztályának gyermekorvosa, tipikus szívtipró, aki nem tiszteli sem a tekintélyt, sem a szabályokat. Clooney ezzel a szerepével lett világszerte ismert, a sorozatban 1994 és 1999 között alakította Ross szerepét.

A kitalált személy története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ross gyermekkorában az apja többször elhagyta őt és az anyját, ezért nagyon megromlott a kapcsolatuk. A sorozat kezdetén gyermekorvos rezidensként dolgozik a chicagói megyei kórház sürgősségi osztályán.[2] Elsősorban gyermek sérülteket látott el, te többször részt vett felnőttek kezelésében is, főleg olyankor, amikor nem volt elég orvos az ellátáshoz. A második évad elején a gyermekgyógyászati osztály vezetője meg is említi, hogy miért a sürgősségin dolgozik Ross, amikor a gyermekosztály fizeti őt. David Morgenstern, a sürgősségi vezetője megvédte őt, mondván ott van rá szükség.[3]

Ross elkötelezett orvos volt, és minden áron a páciense érdekeit nézte, nem érdekelve, ha a siker érdekében átlépi a szabályokat. Nehezen tűrte a tekintélyt, többször ellentmondott a gyermekorvosok főnökének, és egyéb feletteseinek, amiért nem volt túl népszerű. Egy alkalommal emiatt el is bocsátották, de nem sokkal később hősiesen kimentett két gyermeket a vízzel eláradó csatornából, és a média hőst csinált belőle, ezért a jó reklám érdekében visszavették.[4] Nehezen tűrte a gyermekek szenvedését, többször konfrontálódott a gyermekeiket bántalmazó szülőkkel.

Ross legjobb barátja a sürgősségin a felettese, Mark Greene volt. Az évek során nagyrészt jó kapcsolatban voltak, bár többször is összevesztek, mert Ross nem tisztelte Greene tekintélyét sem, sőt, Greene szerint egyenesen féltékeny volt az ő előmenetelére. Különösen rossz volt a kapcsolata a rendszerető, a szabályokhoz mániákusan ragaszkodó Kerry Weaverrel, a kollégaként eltöltött éveik alatt szinte folyamatosan haragban voltak. Egy alkalommal komoly összetűzésbe került Peter Benton sebésszel is, amiért az elárulta egy páciens családjának, hogy a beteg Ross téves kezelése miatt halt meg. Amikor egy drogfüggőnek született csecsemőnél gyorsított detoxikálást végzett el, mind Greene, mind Weaver rosszallását kiváltotta, és csak kevésen múlott, hogy nem rúgták ki.[5]

Célzásokból arra lehet következtetni, hogy Ross és Carol Hathaway főnővér valaha egy pár voltak. Hathaway a sorozat első évadában egy ortopédus menyasszonya, de egy intim pillanatban megcsókolta Ross-t, többek közt ennek következtében meghiúsult az esküvője. Ezt követően folyamatos vonzalom volt kettejük között. Ross igen kicsapongó életet élt, rendszeresen ivott, és rengeteg egyéjszakás kalandja volt. Kollégái szerint ez nem egyszer már a munkájára is hatással volt. Egy alkalommal az egyéjszakás partnere meghalt drogtúladagolásban, ennek következtében Greene-ben olyannyira megrendült a bizalom Ross felé, hogy sokáig rendszeresen felülbírálta a döntéseit, és éreztette vele az alkalmatlanságát. Az esetet követően Ross befejezte az éjszakázást, majd összejött Carollal.

Az ötödik évad elején Ross és Hathaway segítettek egy édesanyának otthon ápolni a haldokló kisfiát. Ross látva a gyermek szenvedését, és az anya fájdalmát, Hathaway tudta nélkül megmutatta az anyának, hogyan lehet az automatikusan adagolandó morfium adagját megnövelni. A gyermek még aznap éjszaka meghalt morfium túladagolásban. A fiú apja, aki ügyvéd volt, beperelte Rosst eutanáziában való segédkezésért, aki a következmények enyhítésére inkább felmondott. Seattle-be költözött, de Hathaway nem követte.[6]

Ross távozása után nem sokkal vette észre Hathaway, hogy terhes. Rossnak csak akkor szólt, amikor már nem lehetett elvetetni a gyermeket. Ebben az időben Luka Kovac doktorral találkozgatott, de nem lett semmi a kettejük vonzalmából. Ross, miután tudomást szerzett az ikerlányokról, arra kérte Hathawayt, hogy költözzön hozzá Seattle-be. Hathaway először vonakodott, de végül a hatodik évadban mégis elutazott. Ez alkalomra az „Édes keserűség” című epizódban újra felbukkant egy jelenet erejéig George Clooney, ami nagy meglepetést jelentett, hiszen a csatorna ezt egyáltalán nem reklámozta.

Kapcsolata az apjával[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rossnak nagyon rossz a kapcsolata az apjával, mivel az gyermekkorában többször elhagyta őket. Miután Rosst hőssé avatják a két kisfiú megmentése miatt, az apja, Ray megkeresi őt. Ross rögtön azt gondolja, hogy csak pénzt akar kérni, de kiderült, hogy az apja egy elegáns szállodában dolgozik vezetőként. Többszöri találkozás után enyhül a köztük lévő ellentét. Kis idő múlva azonban Ray újra eltűnik. A munkaadója, a szálloda tulajdonosnője Rosson akarja behajtani a Ray által elvitt pár ezer dollárt, és végül rövid, de intenzív kapcsolatot kezdenek. Később Ray meghalt autóbalesetben, amelyet ittasan okozott.

Visszatérése a sorozat utolsó évadában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat utolsó évadában – ahogy a legtöbb korábbi főszereplő – Ross és Hathaway is felbukkan egy epizódban. Miután John Carter doktor mindkét veséje tönkrement, veseátültetésre szorult. Az új vesét Samatha Taggert nővér és Neela Rasgotra sebész szállították el Washingtonból, a transzplantációs központból, ahol találkoznak Hathaway-jel és Rossal. Miután felfedezik, hogy egykor ugyanott dolgoztak, lehetséges ismerősök neveit sorolják, de egyetlen közös ismerősük sincs, illetve Cartert, akinek a vesét viszik, nem említik meg.[7]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. „A gyógyítók sorsa”. Mimi Leder, John Wells (író). Vészhelyzet. NBC. 1996. február 22. 16. epizód, 2. évad.
  2. „24 Hours”. Rod Holcomb, Michael Crichton (író). Vészhelyzet. NBC. 1994. szeptember 19. pilot. epizód, 1. évad.
  3. „Carter visszatér”. Mimi Leder, John Wells (író). Vészhelyzet. NBC. 1995. október 28. 1. epizód, 1. évad.
  4. „Bizalmas vallomások”. Thomas Schlamme, Paul Manning (író). Vészhelyzet. NBC. 1995. november 16. 8. epizód, 2. évad.
  5. „Engedjétek hozzám a kisdedeket!”. Christopher Misiano, Walon Green (író). Vészhelyzet. NBC. 1998. május 7. 21. epizód, 4. évad.
  6. „Egy viharos nap”. John Wells, John Wells (író). Vészhelyzet. NBC. 1999. április 11. 14. epizód, 5. évad.
  7. „Régi szép idők”. John Wells, John Wells (író). Vészhelyzet. NBC. 2009. február 19. 19. epizód, 15. évad.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]