Doğan Duru

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Doğan Duru
Életrajzi adatok
Született1973szeptember 29. (50 éves)
İzmit
Származástörök török
IskoláiIstanbul University State Conservatory
Pályafutás
Műfajokrock, opera
EgyüttesRedd
Hangszerbasszusgitár
Hangtenor
Tevékenységénekes, dalszerző, szövegíró
KiadókStardium, Pasaj Müzik, Sony Music

Doğan Duru weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Doğan Duru témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Doğan Duru (İzmit, 1973. szeptember 29.) török operaénekes (tenor), rockénekes, basszusgitáros, dalszerző, szövegíró, a Redd együttes frontembere.

Élete[szerkesztés]

1993 és 2000 között az Isztambuli Egyetem Állami Konzervatóriumának Opera- és Színházművészet szakán tanult és szerzett diplomát. Ezt követően a Scuola Musicale Di Milano-ban folytatta tanulmányait a Scala-ban fellépő Carlos Del Bosco vezetésével. 1997-ben Tunca Yönder két filmjéhez írt zenét, majd másfél évig fellépett az Anlat Şehrazat című török musicalben.

2001-ben a Ripatransone Workshop-pal Olaszországban turnézott és Puccini-áriákat adott elő. 2002-ben az olasz állam különleges tehetségeknek kiosztott ösztöndíjával a Milánói Konzervatóriumban tanulhatott. Később felvételt nyert az Isztambuli Operaház társulatába, ahonnan azonban pár hónappal később kilépett. 2002 júliusában a Malaga Pablo Picasso Orchestra és a Coda Ensemble meghívott művészeként a Festival Internacional de Música de Jimena fesztiválon lépett fel, ahol többek között Mozart-műveket adott elő szólóénekesként.

2006-ban a Yıldız Egyetem zene és színpadi művészetek szakán másoddiplomázott. 2007-ben egy alapítvány által szervezett komolyzenei kurzust vezetett. 2008-ban a Rock on Broadway show keretében a Jézus Krisztus szupersztár musicalben Júdást játszotta, valamint a Pink Floyd és a Queen dalait adta elő.

1996 óta a Redd együttes frontembere, társzeneszerzője és szövegírója.

Ikertestvére, Güneş Duru, szintén a Redd tagja, eredeti foglalkozása szerint régész, részt vett a Çatal Höyük-ásatásokon is.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Catal Höyük honlapja Archiválva 2006. november 2-i dátummal a Wayback Machine-ben (törökül)

Források[szerkesztés]