Direkcionális szelekció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A szelekció három típusát bemutató ábra

A populációgenetikában a direkcionális szelekció vagy irányító szelekció a természetes szelekció azon fajtája, mely a populáció egyetlen fenotípusos tulajdonságát (illetve annak szélsőséges értékét) részesíti előnyben, ezzel folyamatosan eltolva az allélfrekvenciát egy irányba. Az irányító szelekció során az előnyös allél gyakorisága megnő, függetlenül attól, hogy más allélek dominánsak-e hozzá képest; tehát, ha az előnyös allél recesszív, még akkor is fixálódni fog.

A direkcionális szelekció leggyakrabban környezeti változások, illetve a populációk vándorlása során fellépő új környezeti ráhatások esetén jelentkezik. A kövületekből ismert példa erre az európai fekete medvék mérete, ami a jégkorszakok interglaciális időszakaiban lecsökkent, a glaciális időszakokban megnőtt. Egy másik példa a pintypopulációk csőrmérete. A csapadékosabb években az apró magvak gyakoribbak, olyan nagy számban fordulnak elő, hogy a pintyek csak igen ritkán fogyasztják a nagyobb magvakat. A szárazabb időszakokban se a kisebb, se a nagyobb magvak nem fordulnak elő bőségesen, de a madarak általában a nagyobb magvakat választják. A pintyek étrendjének változásai befolyásolták a madarak következő generációi csőrének méretét és alakját. A csőrök a nagy és keménytől az apró és simáig terjedtek.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Biology. Benjamin Cummings, 450–451. o (2002) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Directional selection című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Irodalom[szerkesztés]

  • Sabeti PC, et. al. (2006. január 13.). „Positive Natural Selection in the Human Lineage”. Science 312 (5780), 1614–1620. o. DOI:10.1126/science.1124309. PMID 16778047.  
  • Pickrell JK, Coop G, Novembre J et. al. (2009. május 1.). „Signals of recent positive selection in a worldwide sample of human populations”. Genome Research.  

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]