Digital Anvil

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Digital Anvil
Típus Számítógépes játékfejlesztés
Alapítva 1996
Megszűnt 2006. január 31.
Székhely Austin, Texas,  USA
Vezetők Chris Roberts
Alapító Chris Roberts
Iparág Számítógépes és videójáték ipar
Tulajdonos Microsoft
Termékek Videójátékok
Anyavállalata Microsoft


A cég alkalmazottai a megszűnéskor a
Microsoft Game Studios-hoz kerültek.
A Digital Anvil weboldala

A Digital Anvil nevű videójáték-fejlesztő cég 1996-ban alakult, amikor a korábban a Wing Commander-t is készítő Chris Roberts elhagyta az Origin Systems, Inc.-et több munkatársával együtt.

Chris Roberts szerint a Digital Anvil azért jött létre, hogy visszahozza a '80-as években a videójátékok iparában megfigyelhető "kis-csapatos" fejlesztést. A vállalat négy címet jelentett be működése alatt: a Conquest: Frontier Wars-t, a Loose Cannon-t, a Starlancer-t és a cég legnagyobb fejlesztését a Freelancer, ami tulajdonképpen a Wing Commander: Privateer-nek volt a nem hivatalos felélesztése és továbbfejlesztése.

Az első a cég által kiadott játék a Starlancer volt, egy külső fejlesztő a Warthog terméke. A program sajnos pont egy olyan időszakban került a piacra amikor a űr-harc témájú játékok nem voltak népszerűek a játékosok között. Így a végeredmény anyagi bukás lett. A játék két tervezett folytatását elvetették.

Kisebb kitérőként a filmek világába az 1999-es Wing Commander film vizuális effektjeiért a csapat felelt.[1]

2000-ben a Digital Anvil-t felvásárolta a Microsoft. Ennek következményeként a Conquest: Frontier Wars és a Loose Cannon fejlesztését a cég abbahagyta, végül a két cím fejlesztését az Ubi Soft Entertainment folytatta, emellett a vállalat társalapítója, Chris Roberts elhagyta a céget. Ezek után már csak mint tanácsadó segédkezett a Freelancer fejlesztésében. A Digital Anvil Loose Cannon-on dolgozó fejlesztőinek nagy részét az új zászlóshajóhoz a Freelancer-hez irányították át. Egyedül ez a projekt élte túl a Microsoft-ot nagyobb változtatások nélkül.

2003 márciusában megjelent a Freelancer, azonnal a hónap legtöbb példányban elkelt játékai közé került. A szakma véleményei megoszlottak, de egyértelmű üzleti siker született. Ugyanezen év májusában a Digital Anvil megjelentette a csak Xbox-ra fejlesztett játékát a Brute Force-ot is. Ez a játék is szépen teljesített, rekordot állított fel: a legtöbbet ebből az Xbox játékból adtak el a megjelenést követő hónapban.

2005 novemberében a Microsoft a cég alkalmazottait a Microsoft Game Studios-hoz helyezte át. A Digital Anvil 2006. január 31-én hivatalosan is megszűnt.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]