Derült égből apu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Derült égből apu
(Demain tout commence)
2016-os francia–brit film
Rendező Hugo Gélin
Producer
 • Philippe Rousselet
 • Stéphane Célérier
AlapműInstructions Not Included
Műfaj dráma, vígjáték
Forgatókönyvíró
 • Hugo Gélin
 • Mathieu Oullion
 • Jean-André Yerlès
Főszerepben
Zene Rob Simonsen
Operatőr Guillaume Massart
Vágó Grégoire Sivan
Gyártás
Gyártó
 • Vendôme Production
 • Mars Films
Ország Franciaország
Nyelv francia
Játékidő
 • 115 perc
 • 118 perc
Költségvetés 17 500 000 USD
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
 • FRA Mars Films
 • HUN Vertigo Media
Bemutató
Korhatár12 III. kategória (NFT/24027/2016)
Bevétel 32 800 000 USD[1]
További információk

A Derült égből apu (eredeti cím: Demain tout commence) 2016-ban bemutatott francia film, amelyet Hugo Gélin rendezett.

A forgatókönyvet Hugo Gélin, Mathieu Oullion és Jean-André Yerlès írták. A producerei Philippe Rousselet és Stéphane Célérier. A főszerepekben Omar Sy, Clémence Poésy, Antoine Bertrand, Ashley Walters és Clémentine Célarié láthatók. Zeneszerzője Rob Simonsen. A film gyártója a Vendôme Production és a Mars Films, forgalmazója a Mars Films. Műfaja filmdráma és filmvígjáték.

Franciaországban 2016. december 7-én, Magyarországon 2016. december 15-én mutatták be a mozikban.

Fiatal férfi hirtelen apaszerepben találja magát. Egyedülálló apaként neveli az egészségesnek tűnő, szívbeteg kislányát, és próbálja fenntartani a távol lévő, szerető anya látszatát. Közben sokat mókáznak.

Cselekmény[szerkesztés]

A fiatal, egyedülálló Samuel teljes mértékben élvezi az életét egy napsütötte álomstrandon, Dél-Franciaországban. De amikor egy nap Kristin, egy rég elfeledett egyéjszakás kalandja résztvevője felbukkan nála, vége a dolognak. Bemutatja Samuelt egy 3 hónapos kisbabának, akit Gloriának hívnak, és elmondja neki, hogy ez az ő lánya. Samuel ezt nem érti, és meg akar szabadulni Kristintől. De Kristin megkéri, hogy tartsa egy rövid ideig a babát, és közben ő taxival elslisszol.

Samuel utánarepül Londonba, hogy újra megszabaduljon a babától, de nem találja Kristint. Egy metróállomáson egy filmes ügynök azonnal kaszkadőrmunkát ajánl neki, miután egy mozgólépcsőn nyaktörő teljesítményt nyújt. Mivel nincs több pénze, elfogadja az ajánlatot, Londonban marad, ott neveli fel Gloriát, akivel elválaszthatatlanok lesznek.

Nyolc évvel később Gloria és Samuel együtt élnek Londonban. Samuel azt színleli Gloriának, hogy az anyja egy titkos ügynök, aki képeket és üzeneteket küld a világ minden tájáról, és azért nem tud hazajönni hozzájuk, mert akkor lebukna és nem tudná végezni a munkáját. Ugyanakkor Gloria üzeneteit továbbítja Kristin Facebook-profiljára, amelyet ő már 8 éve nem használ. Egy nap Kristin válaszol, és Londonba jön. Samuel, Gloria és Kristin jobban megismerik egymást. Végül, amikor Kristin kifejezi Samuelnek, hogy szeretne anyaként ott lenni Gloria mellett, és szeretne valami megoldást találni, mivel ő New Yorkban él a barátjával, Samuel érzelmileg bezárkózik.

Ezután a felügyeleti joggal kapcsolatos harc kezdődik, amelyet Samuel megnyer, mivel évek óta egyedül neveli a gyereket. Nem sokkal később Kristin apasági teszt elvégzését követeli (ezek szerint több férfival lefeküdt abban az időszakban), és Samuel megtudja, hogy Gloria biológiailag nem az ő gyermeke. A felügyeleti jogot így Kristin kapja.

Amikor Gloria már egy taxiban ül, Samuel visszamegy hozzá, és vele együtt Dél-Franciaországba menekül.

Eközben Kristin Samuel barátjától, Bernie-től megtudja, hogy Gloria beteg, és valószínűleg nincs sok ideje hátra, mivel négy évvel korábban szívhibát diagnosztizáltak nála, amit nem lehet gyógyítani. Végül Bernie és Kristin is Dél-Franciaországba érkezik, és ott töltenek el egy kis időt együtt. Néhány héttel később Gloria meghal.

Samuel újra a tengerparton van, és visszagondol a Gloriával töltött időre.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Samuel Omar Sy Galambos Péter
Kristin Clémence Poésy Törőcsik Franciska
Bernie Antoine Bertrand Elek Ferenc
Lowell Ashley Walters Horváth-Töreki Gergely
Samantha Clémentine Célarié Kovács Nóra
Gloria Gloria Colston Vida Sára
Miss Appleton Anna Cottis Igó Éva
Tanárnő Raquel Cassidy Kisfalvi Krisztina
Bíró Howard Crossley eredeti nyelven
Jenny Anabel Lopez Tarr Judit
Utaskísérő Antoine Gouy Czető Roland
Utaskísérő Guillaume Bouchède Kapácsy Miklós
Samuel apja Solo Vass Gábor
Biztonsági őr Patrice Melennec Kajtár Róbert
További magyar hangok
Baráth István, Bor László, Csépai Eszter, Csonka Anikó, Czető Zsanett, Erdős Borcsa, Fehérváry Márton, Gáspár Kata, Gyarmati Laura, Gyarmati Zsolt, Gyurin Zsolt, Hábermann Lívia, Kadosa Patrik, Kocsis Mariann, Lipcsey Colini Borbála, Mayer Marcell, Mayer Szonja, Mohácsi Nóra, Nemes Takách Kata, Németh Attila István, Pap Katalin, Sörös Miklós, Szatmári Attila

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Demain tout commence”, 2017. április 20.. [2019. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2019. február 22.) 

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Plötzlich Papa című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]