Dennis Tito

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dennis Tito

Született1940. augusztus 8. (83 éves)
Queens
Iskolái
  • New York Egyetem
  • Rensselaer Polytechnic Institute
  • New York University Tandon School of Engineering
Űrben töltött idő11 404 perc
Repülések
A Wikimédia Commons tartalmaz Dennis Tito témájú médiaállományokat.

Dennis Tito (Queens/New York, 1940. augusztus 8. –) amerikai milliomos. Elsősorban arról ismert, hogy 2001-ben az első űrturistaként jutott el a Nemzetközi Űrállomásra.

Élete és karrierje[szerkesztés]

1962-ben a New York-i Egyetemen Repülésből – űrrepülésből szerzett diplomát. 1964-ben mérnök. 1972-ben megalapította a befektetés-kezelő, valamint tanácsadó vállalatát. A matematika-számítástechnika alkalmazásával igyekeznek ügyfeleiknek magasabb hozamokat elérni.

A NASA korábban elutasította űrrepülési igényét. 2000. október 9-től részesült űrhajóskiképzésben, 20 millió dollár megfizetését követően a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban. Egy űrszolgálat alatt összesen 7 napot, 22 órát és 4 percet töltött a világűrben. Űrhajós pályafutását 2001. május 6-án fejezte be.

Űrutazás[szerkesztés]

A Szojuz TM-32 legénysége: Dennis Tito, Talgat Amankeldiuli Muszabajev és Jurij Mihajlovics Baturin

Szojuz TM–32 űreszköz speciális-űrhajósa. Egy amerikai milliomos, aki 2001-ben az első űrturistaként jutott a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Összesen 7 napot, 22 órát és 4 percet töltött a világűrben. Szojuz TM–31 űreszköz fedélzetén tért vissza a Földre.

Inspiration Mars[szerkesztés]

2013. februárban Tito bejelentette, hogy magán-finanszírozott űreszközt kíván 2018-ig a Marsra küldeni. Az 501 napos program feltételei (technikai, emberi) adottak.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dennis Tito című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]