Daumantas litván nagyfejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Daumantas
A Litván Nagyfejedelemség nagyfejedelme
Uralkodási ideje
?1282 ?1285
ElődjeTraidenis
UtódjaButigeidis
Életrajzi adatok
UralkodóházGediminids
Született13. század
Elhunytkb. 1285
ÉdesapjaVitas
SablonWikidataSegítség

Daumantas (†1285?) Litvánia feltételezett nagyfejedelme 1282 és 1285 között.

Élete[szerkesztés]

Daumantasról szinte semmit sem tudunk, megbízhatóan csak egy esemény kapcsán említi néhány orosz krónika. Származása ismeretlen, talán Traidenis nagyfejedelem fia (esetleg fivére) volt, aki annak halála után megörökölte a trónt.

A Trojcei krónika, illetve néhány másik orosz évkönyv leírja, hogy 1285 augusztusában a litvánok nagy sereggel és Daumantas nagyfejedelem vezetésével rátámadtak a tveri Szimeon püspök birtokában lévő Olesnya járásra. Az orosz fejedelemségek (Tver, Moszkva, Volokalamszk, Torzsok, Dmitrov, Zubcov és Rzsev) egyesült hadereje legyőzte őket és a csatában a litvánok vezére elesett. A Voszkreszenszkiji krónika szerint nem meghalt, hanem fogságba esett.

A 16. századi A litván és szamogit nagyfejedelemség krónikája is ír Daumantasról, de annak első részéből nyilvánvaló, hogy összekeveri Daumantas pszkovi fejedelemmel, akinek a feleségét húsz évvel korábban erővel elvette Mindaugas litván király és aki ezért bosszúból összeesküdött ellene és meggyilkoltatta a királyt. A krónika is leírja, hogy Daumantas Traidenis fivére volt és hat orgyilkossal megölette őt, hogy maga üljön a trónra; ám később Traidenis addig kolostorban élő fia (aki azonos lehet Mindaugas fiával, Vaišelgával) bosszút állt rajta.

Források[szerkesztés]

  • Пазднякоў В. Даўмонт // Вялікае Княства Літоўскае. Энцыклапедыя у 3 т. — Мн.: БелЭн, 2005. — Т. 1: Абаленскі — Кадэнцыя. — С. 581-582. — 684 с. — ISBN 985-11-0314-4
  • Довмонт Исторический словарь

Fordítás[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Traidenis
Litvánia nagyfejedelme
1282-1285
Következő uralkodó:
Butigeidis