Ugrás a tartalomhoz

Butigeidis litván nagyfejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Butigeidis
A Litván Nagyfejedelemség nagyfejedelme
Uralkodási ideje
?1285 ?1290
ElődjeDaumantas
UtódjaButvydas
Életrajzi adatok
UralkodóházGediminids
Született1240
Elhunytkb. 1290
ÉdesapjaTraidenis litván nagyfejedelem
A Wikimédia Commons tartalmaz Butigeidis témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Butigeidis (†1290?) Litvánia nagyfejedelme 1285-1290 között. A Gediminas-dinasztia első ismert tagja.

Élete

[szerkesztés]

Butigeidisről csak kevés információ áll rendelkezésre, mindössze kétszer említik az írásos források. 1289-ben az orosz Ipatyevi krónika írja róla, hogy a békéért cserébe ő és fivére, Butvydas átadta Vavkaviszk városát Msztyiszláv Danyilovics volhíniai fejedelemnek. Emiatt egyes történészek feltételezik, hogy akárcsak később Algirdas és Kęstutis, a két fivér együtt kormányozta az országot. A Livóniai lovagrend magisztere 1290 novemberében említi őt egy levélben, mint "Butegeyd királyt".

Származása bizonytalan. Elődje, Daumantas után ő lett a nagyfejedelemség uralkodója, ezért lehetséges hogy annak fia volt, esetleg a korábban kormányzó Traidenis nagyfejedelemé.

Az ő idejében a teuton lovagok Litvánia elleni támadásai intenzívebbé váltak. A lovagrend a Nyeman-folyó déli partján, Tilsitben egy várat épített és a litvánok a folyó túlpartján kénytelenek voltak elhagyni Koklainiai erődjét. Butigeidis kezdte el annak a Nyemanra támaszkodó erődrendszer kiépítését, amely segítségével utódai fel tudták tartóztatni a németek támadásait.

Források

[szerkesztés]
  • Lietuvos valdovai (XIII-XVIII a.): enciklopedinis žinynas (in Lithuanian). Vytautas Spečiūnas (compiler). Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas. 2004. p. 29. ISBN 5-420-01535-8.
  • Rowell S. C. Lithuania Ascending: A Pagan Empire Within East-central Europe, 1295-1345. — Cambridge University Press, 1994.
  • Пазднякоў В. Бурдзікід // Вялікае княства Літоўскае: Энцыклапедыя. У 3 т. / рэд. Г. П. Пашкоў і інш. — Т. 1: Абаленскі — Кадэнцыя. — Мінск: Беларуская Энцыклапедыя, 2005. — С. 356.
  • Ермаловіч М. І. Будзікід // Энцыклапедыя гісторыі Беларусі. У 6 т. — Т. 2: Беліцк — Гімн / Рэдкал.: Б. І. Сачанка (гал. рэд.) і інш.; Маст. Э. Э. Жакевіч. — Мн.: БелЭн, 1994. — С. 113.

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Будикид című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Butigeidis című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
Daumantas
Litvánia nagyfejedelme
1285-1290
Következő uralkodó:
Butvydas