Darling (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Darling-folyó (Ausztrália) szócikkből átirányítva)
Darling
A Darling Bourke közelében
A Darling Bourke közelében
Közigazgatás
Országok Ausztrália
Földrajzi adatok
Hossz1472 km
Vízhozam100 m³/s
Vízgyűjtő terület710 000 km²
ForrásBrewarrina
d. sz. 29° 57′ 29″, k. h. 146° 18′ 28″
TorkolatMurray
d. sz. 34° 06′ 42″, k. h. 141° 54′ 28″
Elhelyezkedése
Térkép
A Murray és a Darling vízgyűjtő területe
A Murray és a Darling vízgyűjtő területe
A Wikimédia Commons tartalmaz Darling témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Darling Ausztrália negyedik leghosszabb folyója, az Új-Dél-Wales szövetségi állam északi részén található forrásától a Murray folyóba torkollásáig 1462 km hosszan kanyarog az állam területén. Leghosszabb mellékfolyóival együtt 2488 km hosszúságú, így Ausztrália leghosszabb folyórendszerét képezik.[1]

A Darling hivatalosan Brewarrina közelében kezdődik a Culgoa és a Barwon folyók összefolyásánál; ezek a folyók Queensland déli részén emelkedő hegységekben erednek. A teljes Murray-Darling folyórendszer, mely a világ egyik legnagyobb folyórendszere, Új-Dél-Wales állam Nagy-Vízválasztó-hegységtöl nyugatra eső területének, Victoria állam északi részének, Queensland déli részének és Dél-Ausztrália szövetségi állam egy részének vizét vezeti el.

Története[szerkesztés]

A gyarmati befolyást 1815-től kezdve fokozatosan kiterjesztették a Darling Queensland területére eső felső folyására (melyet napjainkban Darling Downs néven ismerünk). Új-Dél-Wales állam akkori kormányzója, Sir Ralph Darling 1828-ban megbízta Charles Sturt felfedezőt, hogy derítse fel a Macquarie folyását. Sturt először a Bogan folyót, majd 1829 elején a Darling felső folyását fedezte fel. A folyót a kormányzóról nevezte el. 1835-ben Thomas Mitchell őrnagy végigutazott a Darling teljes hosszán, és igazolta Sturt korábbi felfedezését, vagyis hogy a folyó valóban a Murray mellékfolyója.

Bár a folyó vízhozama rendkívül szélsőséges (1885 és 1960 között legalább 45 alkalommal kiszáradt), a 19. század második felére a Darling fontos szállítási útvonallá vált. Új-Dél-Wales nyugati felében élő nomád pásztorok ezen a vízi úton küldték gyapjújukat sekély merülésű gőzhajókon a dél-ausztráliai vasútállomásokig. Az utóbbi évszázad során a folyó szállítási jelentősége nagyon lecsökkent.

Napjainkban a Darling rossz állapotban van: vízét túlhasználják, vegyszerek szennyezik, vízhozamát aszályos időszakok csökkentik. Egyes években alig-alig csörgedezik benne a víz. A víz ásványi só-tartalma magas, minősége romló tendenciát mutat.

Főbb mellékfolyói[szerkesztés]

  • Culgoa
  • Barwon
  • Namoi
  • Gwydir
  • Bogan
  • Warrego
  • Paroo

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (Australia's) Longest Rivers. Geoscience Australia, 2008. október 16. [2009. január 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 2.)