Darling-folyó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Darling
A Darling-folyó Bourke közelében
A Darling-folyó Bourke közelében
Közigazgatás
Országok  Ausztrália
Földrajzi adatok
Hossz 1472 km
Vízhozam 100 m³/s
Vízgyűjtő terület 710 000 km²
Forrás Brewarrina
Torkolat Murray-folyó
d. sz. 34° 06′ 47″, k. h. 141° 54′ 43″Koordináták: d. sz. 34° 06′ 47″, k. h. 141° 54′ 43″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Darling témájú médiaállományokat.

A Darling-folyó Ausztrália negyedik leghosszabb folyója, az Új-Dél-Wales szövetségi állam északi részén található forrásától a Murray-folyóba torkollásáig 1462 km hosszan kanyarog az állam területén. Leghosszabb mellékfolyóival együtt 2488 km hosszúságú, így Ausztrália leghosszabb folyórendszerét képezik.[1]

A Darling-folyó hivatalosan Brewarrina közelében kezdődik a Culgoa és a Barwon folyók összefolyásánál; ezek a folyók Queensland déli részén emelkedő hegységekben erednek. A teljes Murray-Darling folyórendszer, mely a világ egyik legnagyobb folyórendszere, Új-Dél-Wales állam Nagy-Vízválasztó-hegységtöl nyugatra eső területének, Victoria állam északi részének, Queensland déli részének és Dél-Ausztrália szövetségi állam egy részének vizét vezeti el.

Története[szerkesztés]

A gyarmati befolyást 1815-től kezdve fokozatosan kiterjesztették a Darling-folyó Queensland területére eső felső folyására (melyet napjainkban Darling Downs néven ismerünk). Új-Dél-Wales állam akkori kormányzója, Sir Ralph Darling 1828-ban megbízta Charles Sturt felfedezőt, hogy derítse fel a Macquarie-folyó folyását. Sturt először a Bogan-folyót, majd 1829 elején a Darling felső folyását fedezte fel. A folyót a kormányzóról nevezte el. 1835-ben Thomas Mitchell őrnagy végigutazott a Darling teljes hosszán, és igazolta Sturt korábbi felfedezését, vagyis hogy a folyó valóban a Murray mellékfolyója.

Bár a folyó vízhozama rendkívül szélsőséges (1885 és 1960 között legalább 45 alkalommal kiszáradt), a 19. század második felére a Darling fontos szállítási útvonallá vált. Új-Dél-Wales nyugati felében élő nomád pásztorok ezen a vízi úton küldték gyapjújukat sekély merülésű gőzhajókon a dél-ausztráliai vasútállomásokig. Az utóbbi évszázad során a folyó szállítási jelentősége nagyon lecsökkent.

Napjainkban a Darling-folyó rossz állapotban van: vízét túlhasználják, vegyszerek szennyezik, vízhozamát aszályos időszakok csökkentik. Egyes években alig-alig csörgedezik benne a víz. A víz ásványi só-tartalma magas, minősége romló tendenciát mutat.

Főbb mellékfolyói[szerkesztés]

  • Culgoa
  • Barwon
  • Namoi
  • Gwydir
  • Bogan
  • Warrego
  • Paroo

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. (Australia's) Longest Rivers. Geoscience Australia, 2008. október 16. (Hozzáférés: 2009. november 2.)