Damir Krstičević

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Damir Krstičević
Horvátország miniszterelnök helyettese
Hivatali idő
2016. október 19. – 2020. május 8.
ElődBozo Petrov
UtódTomo Medved
Horvátország honvédelmi minisztere
Hivatali idő
2016. október 19. – 2020. május 8.
ElődJosip Buljević
UtódMario Banožić
Katonai pályafutása
Csatáihorvátországi háború

Született1969. július 1. (54 éves)
Vrgorac
PártHorvát Demokrata Közösség

Foglalkozás
IskoláiUnited States Army War College
A Wikimédia Commons tartalmaz Damir Krstičević témájú médiaállományokat.

Damir Krstičević (Vrgorac, 1969. július 1.) horvát tábornok és politikus, aki 2016-tól honvédelmi miniszteri és miniszterelnök-helyettesi posztot töltött be 2020 májusában történt lemondásáig, amelyet két horvát katonapilóta repülőgép-balesetben bekövetkezett halála miatt nyújtott be.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Krstičević 1969. július 1-jén született Vrgoracban, Split-Dalmácia megyében, az akkori Jugoszláviában. A katonai középiskolát Szarajevóban végezte 1987-ben. A belgrádi Katonai Akadémia elvégzése után Jugoszlávia felbomlott. 1991 nyarán csatlakozott a Horvát Nemzeti Gárdához.[1] A 4. gárdadandárhoz osztották be, ahol végül a dandár parancsnokává emelkedett. Több hadműveletben, köztük a „Maslenica”, a „Tél’94”, a „Nyár’95” és a „Vihar” hadműveletekben vett részt.[2] A háború után, 1997-ben az Egyesült Államok Hadseregének katonai főiskolájára, az Army War College-ba, a pennsylvaniai Carlisle-ba küldték továbbtanulni, ahol kiváló eredménnyel végzett.[3]

2000-ben egyike volt annak a tizenkét tábornoknak, akiknek aláírt levele eredményeként az akkori horvát elnök, Stjepan Mesić visszavonult.[1] Ezt követően menedzserként, vezérigazgatóként, ügyészként és felügyelőbizottsági tagként dolgozott az M SAN és a King ICT számítógépes szoftverfejlesztő cégeknél.[4] 2007-ben Vukovárban túlélt egy helikopterbalesetet, aminek következtében a gerince megsérült.[5] Miután 2016-ban a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) megnyerte a horvát parlamenti választásokat, és Andrej Plenković lett az új horvát miniszterelnök, Krstičevićet kinevezték horvát miniszterelnök-helyettesnek és védelmi miniszternek.[6] 2018-ban kritikát kapott amiatt, hogy dicsérte a „Medaki zseb” hadműveletet mondván, hogy büszke rá, „annak ellenére, hogy szerb civileket öltek meg jogellenesen”, emellett súlyos bírálatok érték amiatt, hogy legitimálta a háborús bűnök miatt elítélt Mirko Norac jelenlétét egy a támadásra emlékező évfordulós ünnepségen.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Damir Krstičević: Zabranili su mi da budem vojnik, ono jedino što sam u životu želio biti” (Hozzáférés: 2018. február 3.) (horvát nyelvű) 
  2. Samo riječi hvale za načelnika Generalštaba vojske Srbije. Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća, 2007. november 12. (Hozzáférés: 2013. november 29.)
  3. Krstičević odgovorio na optužbe o plagiranju: Ponosan sam do boli, bio je to običan seminarski rad”, Dnevnik.hr (Hozzáférés: 2018. február 3.) (horvát nyelvű) 
  4. Evo koliko je težak Damir Krstičević”, tportal.hr (Hozzáférés: 2018. február 3.) 
  5. Krstičević: Za sekundu smo bili na tlu. Još osjećam posljedice” (Hozzáférés: 2018. február 3.) (horvát nyelvű) 
  6. RADI SE O STRUČNOM TIMU Ovo su ministri u Vladi Andreja Plenkovića”, Dnevnik.hr (Hozzáférés: 2018. február 3.) (horvát nyelvű) 
  7. Croatian War Criminal's Memorial Appearance Condemned (angol nyelven). Balkan Insight , 2018. szeptember 10. (Hozzáférés: 2019. június 5.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Damir Krstičević című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.