D (programozási nyelv)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
D
D Programming Language logo.svg

Paradigma compiled language
Jellemző kiterjesztés
  • d
  • dd
  • di
  • def
Megjelent
Tervező Walter Bright
Fejlesztő
  • Walter Bright
  • D Language Foundation
Utolsó kiadás2.096.0 (stabil verzió, 2021. március 11.)[1]
Hatással volt rá
Weboldal

A D nyelv egy rendszerprogramozási nyelv, amely kifejlesztésének célja a C és C++ gyorsaságának kombinálása a programozói produktivitással volt. A nyelv objektumorientált, imperatív, valamint számos paradigmát is támogat. Kidolgozója Walter Bright (Digital Mars), aki fő fejlesztője volt az első natív C++ fordítónak a Zortech C++-nak is. Az első verzió 1999-ben jelent meg, az 1.0-s verziót 2007-ben adták ki.

Jellemzők[szerkesztés]

Ez egy általános célú, magas szintű, objektumorientált programnyelv, amely képes hardverprogramozáshoz és az operációs rendszer függvényeinek a meghívásához is segítséget, interface-t adni. Jól használható közepes és nagy programok csoportos fejlesztéséhez; könnyen tanulható; hatékonyan segíti a programfejlesztőt és a compilere hatékony, jól optimalizált.

A nyelv elkészítésének szempontjai a következők voltak: A C és C++ programozók számára könnyen elsajátítható legyen. Egy gyakorlott programozó nagyobb erőfeszítés nélkül megérthesse a nyelvet. A D compilert könnyű legyen megvalósítani, mivel a tokenizálás független a szintaxistól. Ne legyen szövegfeldolgozó preprocesszor. A C-ben mindenhol jelenlévő pointereket helyettesítse, illetve rejtse el, a hibák kiküszöbölése végett. A Design by Contractot (DBC) és a unit tesztelést építse be a nyelvbe, a megbízható programok előállításáért.

A nyelv egyik újdonsága a C-vel szemben a szemétgyűjtés, ami biztosítja a hivatkozás nélküli memóriaterület felszabadítását.

Fejlesztés[szerkesztés]

A D nyelv napjainkban folyamatosan fejlődik és bővül újabb funkcionalitásokkal. Jelenleg a fejlesztése két ágra szakadva folyik. Az 1.0-s stabil ág, és a 2.0-s alfa ág. A fejlesztők rendszerprogramozási nyelvként említik, de funkcióit tekintve kiválóan alkalmas szinte minden típusú alkalmazás kifejlesztésére.

Előnyök, hátrányok[szerkesztés]

A nyelv egyik fő előnye, hogy nem szükséges feladni az eddig C, C++ nyelveken elkészített alkalmazásaink fejlesztéséhez használt könyvtárakat, mert a nyelv képes ezek közvetlen használatára. Így alkalmazásainkból nyugodtan hívhatjuk például a hagyományos memóriakezelő függvényeket (Pl.: memcmp(), stb).

Felhasználás[szerkesztés]

A nyelv hamarosan betör a játékfejlesztés világába is, hiszen az általa nyújtott sebesség vetekszik a C és C++ nyelvekével. A fejlesztés a nyelv segítségével egyszerűbben és hatékonyabban történhet, mint a C, C++ és Java nyelveken. Ehhez járul hozzá a Derelict nevű projekt,[2] amely lehetővé teszi, hogy számos C nyelvű libraryt használhassunk. A projekt összegyűjtötte a grafikához, a hálózathoz és a szimulációkhoz szükséges legfontosabb libraryket, úgy mint például az SDL, ODE, OpenAl, OpenGL, Lua, stb.

Hello Világ program[szerkesztés]

import std.stdio;
void main()
{
writefln("Hello Vilag!");
}

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Change Log: 2.096.0. (Hozzáférés: 2021. március 11.)
  2. Derelict projekt[halott link]

További információk[szerkesztés]

Wikikönyvek
Az angol Wikikönyvekben
további információk találhatók

Magyarul[szerkesztés]

Angolul[szerkesztés]