Dániel Lajos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Dániel Lajos (Budapest, 1902. november 7. – Budapest, 1978. január 11.) - kertész.

Életrajza[szerkesztés]

Budapesten született, 1902. november 7-én. Középiskoláit is Budapesten végezte, majd 1922-1926 között a Kertészeti Tanintézetben szerzett felsőfokú kertészeti végzettséget. Először az iskolakertek rendezésével foglalkozott, majd a budapesti tudományegyetem növénykertjében a vízi növények kultúrájának vezetője volt.

1931-től Somogy megyében irányította a gyümölcstermesztést, később a Gyáriparosok Országos Egyesülete alkalmazottja volt, valamint ezzel egy időben a kaposvári téli gazdasági iskolán tanított kertészetet. 1943-1946 között a kaposvári kertészeti felügyelőség vezetője, 1946-tól a nyíregyházi kertészeti középiskola szaktanára lett, és megkezdte tudományos kutatómunkáját a nyírségi almáskertekben.

1947-től az Újfehértói Kísérleti Telep vezetője volt. 1963. február 1-jén vonult nyugalomba.

Munkássága[szerkesztés]

Fő kutatási területe az almametszés és -nemesítés, a fajtaszelekció, az alanykísérletek és a tápanyag-visszapótlás volt. Munkásságából kiemelkedik a szabolcsi télialma-termesztéssel kapcsolatos problémák tervszerű kísérleti feldolgozásának megkezdése. Nemesítési eredménye az Éva nyárialma fajta.

Források[szerkesztés]

  • Magyar Életrajzi Lexikon