Cycle (márkanév)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Cycle logója
A Cycle-termékcsalád

A Cycle a reNEW Technologies vállalat márkája, olyan, ecetsav alapú fürdőszobai általános felülettisztító és vécétisztítószer, mely 90%-ban újrahasznosított alapanyagokból, víz hozzáadása nélkül készül szennyvízből nyert biomasszából. A világ első újrahasznosított tisztítószere.[1][2][3] A tisztítószert tíz éves kutatás-fejlesztés előzte meg Budapesten. A terméket újrahasznosított műanyag palackban árulják, a címke cellulózalapú, komposztálható papír, a tinta pedig vízálló.[1] A márkát Ausztriában is értékesítik.[4]

Gyártástechnológia[szerkesztés]

A hulladékként keletkezett szerves anyagot rothasztóban (biológiai reaktorban) baktériumok segítségével alakítják biomasszává. Ezt a folyamatot hosszú ideje használják már biogáz előállításához, ennek a folyamatnak a köztes képződménye a sav. A szerves hulladékot egyfajta baktérium dolgozza fel, közben pedig sav képződik. A savat egy másik baktériumkultúra hasznosítja, mely metánt termel. A Cycle fejlesztői kidolgoztak egy eljárást, hogy még azelőtt sikerüljön kivonni az ecetsavat tartalmazó zsírsavakat, mielőtt még a metántermelő baktériumokhoz eljutna. A biomassza 40%-át hasznosítják ecetsav termeléséhez, a többiből biogáz lesz. Membránszeparációs eljárással távolítják el a fermentált iszap szárazanyagtartalmát, majd a permeátumból vákuumdesztillációs eljárással állítják elő a termék alapját képező ecetsavat. A tisztítószer csak a biomasszából kinyert újrahasznosított vizet tartalmazza. A termékhez kizárólag természetes adalékanyagokat, többek között illóolajokat, illetve habosító adalékanyagot adnak, ezek nem befolyásolják a tisztító hatást, a vásárlói elvárások és megszokások miatt kerülnek a termékbe. A gyártó állítása szerint a termék tisztítóereje megegyezik vagy jobb a hagyományosan elérhető tisztítószerekénél.[1][5][6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Hulladékból tisztítószer: bravúr egy magyar biológiai reaktorban. HVG, 2019. július 31. (Hozzáférés: 2020. február 1.)
  2. A világ első újrahasznosított tisztítószere magyar. Marie Claire. (Hozzáférés: 2020. február 1.)
  3. Új korszak jöhet a háztartási tisztítószerek piacán. Piac & Profit. (Hozzáférés: 2020. február 1.)
  4. Szennyvízből tisztaság: Ausztriában terjeszkedik a magyar tisztítószer, aminek (szinte) nincs ökológiai lábnyoma. Forbes. [2021. április 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. április 28.)
  5.  Címke mögött- Cycle- Magyarósi Csabával. dM Magyarország. (Hozzáférés ideje: 2020-02-01.)
  6. MAGYAR KUTATÓK FELTALÁLTÁK A SZENNYVÍZBŐL KÉSZÜLT TISZTÍTÓSZERT, AMI MÁR A BOLTOKBAN IS KAPHATÓ. Qubit. (Hozzáférés: 2020. február 1.)

További információk[szerkesztés]