Cuencai függőházak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cuencai függőházak
TelepülésSpanyolország Cuenca
Hasznosítása
Felhasználási területépítmények együttese
Elhelyezkedése
Cuencai függőházak (Spanyolország)
Cuencai függőházak
Cuencai függőházak
Pozíció Spanyolország térképén
é. sz. 40° 04′ 42″, ny. h. 2° 07′ 42″Koordináták: é. sz. 40° 04′ 42″, ny. h. 2° 07′ 42″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Cuencai függőházak témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A cuencai függőházak a spanyolországi Cuenca városának híres műemlékei. Nevüket arról kapták, hogy a Huécar patak völgyének függőleges sziklafalaira épültek, és több részük, főleg faerkélyeik kinyúlnak a sziklafal fölé.

A házakat kőből építették, falaik sarkait faragott kőtéglák segítségével formálták meg. Alulról gyámkövek is tartják őket. Az épületek közül ma három látogatható: a Casa de la Sirena („a szirén háza”) és a két házból álló Casas del Rey („a király házai”). Az előbbiben vendégfogadó működik, míg utóbbiban, ahol eredeti szerkezeteket, például fagerendázatokat is lehet látni, 1966 óta a Spanyol Absztrakt Múzeumnak ad otthont.[1][2]

Már a 15. században is léteztek. Ismert adat, hogy 1481-ben a cuencai székesegyház Cañamares nevű kanonokja vásárolta meg őket saját lakásnak. Az viszont valótlan, bár elterjedt „legenda”, hogy a középkorban királyok laktak bennük vagy hogy XIII. Alfonz spanyol király nyári palotaként használta őket. Azt tudjuk, hogy a városi önkormányzat a 20. század elején vásárolta meg az épületeket, majd 1928-ban egy részüket lebontatta.[2]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Las casas que siempre colgarán en el recuerdo (spanyol nyelven). Turismo Castilla-La Mancha. (Hozzáférés: 2019. augusztus 5.)
  2. a b Carmen Bachiller: Mitos y realidades de las Casas Colgadas de Cuenca (spanyol nyelven). El Diario, 2016. január 24. [2019. augusztus 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 5.)