Csuha Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csuha Sándor
Született1897[1]
Szobránc[1]
Elhunyt20. század
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásapolitikus
Tisztségemagyarországi parlamenti képviselő (1939. június 30. – 1944)
SablonWikidataSegítség

Eördöghfalvi Csuha Sándor, Csuha Sándor Dezső (Szobránc, 1897. október 8.[2] – ?) magyar földbirtokos, országgyűlési képviselő.

Élete[szerkesztés]

Római katolikus családban született, eördöghfalvi Csuha István és Bernáth Magda fiaként.[2] Középiskolái után a fiumei tengerészeti akadémia hallgatója lett, illetve a mödlingi tüzérségi akadémiát is elvégezte. 1916-ban vonult be katonának, részt vett az erdélyi és az olasz front harcaiban, kitüntetésben is részesült – megkapta a bronz és az ezüst Signum Laudist is.

A háború után a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem hallgatója lett és elvégezte az egyetem kereskedelmi szakosztályát. 1924-ben hazatért szülővárosába, attól kezdve részt vett a keresztényszocialista párt életében is, melynek vezetőségi és végrehajtó bizottsági tagja is volt. Ugyancsak élénk szerepet játszott Ungvár társadalmi életében is.

Az 1939-es magyarországi országgyűlési választást követően a magyar törvényhozás meghívott képviselője lett, a Felvidéki Egyesült Magyar Párt jelöltjeként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái. Bp., Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete, 1939-2002. 7. kötettől sajtó alá rend. Viczián János.
  • Keresztény magyar közéleti almanach I-II. [3. köt. Erdély. 4. köt. Délvidék.]. Fel. szerk. és kiadó Hortobágyi Jenő. Bp., 1940.
  • Magyar politikai és közigazgatási compass (1919-1939). Szerk. Madarász Elemér. [Bp.], Magyar Politikai és Közigazgatási Compass Kiadóváll., [1939].