Csizmarik Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csizmarik Ferenc
Született1940. augusztus 13.
Vác
Elhunyt1991. március 19. (50 évesen)
Vác
Állampolgárságamagyar
SablonWikidataSegítség

Csizmarik Ferenc (Vác, 1940. augusztus 13. – Vác, 1991. március 19.) világbajnok repülőmodellező, tervező, edző, sportvezető.

Életútja[szerkesztés]

A Gépipari Technikum elvégzése után (1958) a Váci Hajó- és Darugyárban dolgozott, a kétévi szakmai gyakorlat megszerzését követően a Könnyűipari Öntödében helyezkedett el, mint programozó, majd főnergetikus (időközben felsőfokú szakirányú végzettséget szerzett), beruházás-vezető lett. Későbbiekben egyéni vállalkozó: saját tervezésű repülőmodellek gyártásában. Még az úttörő szövetség keretén belül a váci gyerekek részére repülőmodellező klubot vezetett. (Szabadon-repülő gépek szakosztályában.) 17 éves korától versenyzett ő is ezen a szakosztályon belül. Többszörös magyar bajnok volt. A magyar válogatott tagjaként sokszor szerepelt nemzetközi versenyeken. 1968-ban a csapat megnyerte az Európa-bajnokságot, ahol egyéniben is sikert ért el. Pályafutását a világbajnoki cím elnyerése koronázta meg.

Munkássága[szerkesztés]

Ő tervezte a "Pajtás"-t, majd később az "Új Pajtás"-t. Ez utóbbi műgyantával erősített üvegszövet törzzsel készült, anyaga már nagyrészt balsafa. Sorozatban készítette építődobozban. Nagyon pontos kidolgozással lehetett hozzájutni. A modell nagyon jó repülő tulajdonságokkal rendelkezett (rendelkezik). Az összerakható repülők sorozatgyártása megindult. A nemzetközi érdeklődés is megélénkült, melynek hatására az exportkiszállítás fellendült, aminek korai halála vetett véget. Vác város Pro Urbe kitüntetésben részesítette (1988).[1]

Emlékezete[szerkesztés]

Halála után a fia, ifj. Csizmarik Ferenc és özvegye, Csizmarik Ferenc emlékére a nevét viselő országos versenyt rendeztek évente, más-más helyszínnel, 1991-2000 között.[2]

Díjai és címei[szerkesztés]

  • Többszörös magyar repülőmodellező bajnok
  • Csapatban Európa-bajnok (1968)
  • Vác díszpolgára (1988)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az A-1-es modellek története.. cavalloni.hu. [2010. november 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 11.)
  2. Csizmarik Ferenc emlékverseny. cavalloni.hu. [2009. március 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 11.)

Források[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap