Cseppfoltú aranybagoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Cseppfoltú aranybagoly
P1020520 Macdunnoughia confusa.JPG
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Bagolylepkefélék (Noctuidae)
Alcsalád: Plusiinae
Nem: Macdunnoughia
Faj: M. confusa
Tudományos név
Macdunnoughia confusa
Stephens, 1850
Szinonimák
  • Plusia gutta
  • Phytometra confusa
  • Autographa confusa
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Cseppfoltú aranybagoly témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Cseppfoltú aranybagoly témájú médiaállományokat és Cseppfoltú aranybagoly témájú kategóriát.

A cseppfoltú aranybagoly (Macdunnoughia confusa) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Közép-Európában melegebb éghajlaton gyakori, a nyílt gyepeken és az alacsony-fás területeken, száraz réteken, rétek, töltések, vasúti töltések, árvízvédelmi töltések oldalán, homokos síkságokon. A Közel-Keleten és Közép-Ázsiában, de Kamcsatka, Japán, Kína és Korea területén is előfordul.

Megjelenése[szerkesztés]

  • lepke: 36–42 mm szárnyfesztávolságú, feje és teste csokoládé barna színű. Az első szárnyai sötétbarnák vagy szürkés-barna színűek. Egyedi, összetéveszthetetlen jellegű a szárnya és mintázata a jellegzetes szárny-görbülettel és a fehér folttal. A hátsó szárnyak sötétbarnák.
  • hernyó: halvány szürke, zöld, szürke és a szürkés-barna, fényes oldalán csíkokkal.

Életmódja[szerkesztés]

  • nemzedék: két nemzedéke van, a kedvező éghajlatú területeken, három generációja is lehet, a lepkék szinte folyamatosan március végétől október végéig rajzanak.
  • hernyók tápnövényei: a polifág hernyók különböző lágyszárú növényekkel táplálkoznak. Tápnövények: csalán (Urtica dioica), a Clematis vitalba, Peucedanum officinale, Lamium purpureum, Achillea millefolium, az üröm (Artemisia absinthium), mezei üröm (Artemisia campestris), Senecio fuchsii, Cichorium endivia. A hernyó telel át, a bebábozódás a földön zajlik le.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Schafgarben-Silbereule című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.