Csehszlovákiai Magyar Népszövetségi Liga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Csehszlovákiai Magyar Népszövetségi Liga a szlovákiai magyarok kisebbségvédelmi szervezete volt a két világháború között.

1922-ben alapították Losoncon és Pozsonyban. A Népszövetségi Ligák Világszövetségének tagja volt.[1] A Szlovenszkói és Ruszinszkói Szövetkezett Ellenzéki Pártok Közös Bizottsága keretén belül a Szüllő Géza vezetése alatt működő külügyi albizottság hozta létre. Hivatalos bejegyzését a csehszlovák hatóságok évekig elutasították, így arra csupán 1925-ben kerülhetett sor.

Feladata a szlovákiai magyar kisebbséget ért sérelmeknek a nemzetközi közvélemény elé tárása volt. Ebben a feladatban kulcsszerep jutott Szüllő Gézának, aki a húszas évek elejétől rendszeresen képviselte a magyar kisebbséget a különböző nemzetközi fórumokon: a Népszövetségi Ligák Világszövetségében, az Európai Nemzetiségek Kongresszusán és más intézményekben.

Vezetői voltak 1922-től Novek Béla, 1931-től Esterházy János,[2] 1937-től Szüllő Géza.[3] 1922-ben ügyvezető alelnöke Flachbarth Ernő volt. Titkára volt többek között Szvatkó Pál.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. PMH 1922. október 21.
  2. PMH 1931. június 28.
  3. PMH 1937. július 2.

Források[szerkesztés]