Csehszlovák Televízió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Csehszlovák televízió szócikkből átirányítva)
Csehszlovák Televízió
Adatok
Indulás1953. május 1.
Megszűnés1992. december 31.
Tulajdonoscsehszlovák állam
Ország Csehszlovákia
SzékhelyPrága
Utód neve
A Wikimédia Commons tartalmaz Csehszlovák Televízió témájú médiaállományokat.

A Csehszlovák Televízió (csehül: Československá televize; szlovákul: Československá televízia; röv: ČST; magyarul: Csehszlovák Televízió; röv: CsSzT) a csehszlovák állam közszolgálati televíziója volt. 1953. május 1-jén indult, és 1992. december 31-én szűnt meg. A televízió két utódja a Szlovák Televízió (STV) és a Cseh Televízió (ČT). A televízió négy évvel a Magyar Televízió (MTV) előtt indult, viszont eleinte csak Prágából sugároztak, majd 1956-tól már Pozsonyból is.

Története[szerkesztés]

A ČST rendszeres műsora 1959-ben kezdődött. A televízió a második csatornáját 1970-ben indította. A csatornának két külön adáskörzete volt, külön cseh és külön a szlovák országrészben. 1990. szeptember 4-én az addigi 1-es csatorna megnevezése F1 lett. Ezen a csatornán szlovák és cseh műsorok is voltak, közösen tartották fenn. A második csatorna a szlovák országrészben S1, míg a cseh országrészben ČTV nevet kapott és két adáskörzetre volt osztva.

A harmadik csatorna[szerkesztés]

1990. május 14.-én elindult a Csehszlovák Televízió harmadik csatornája. A csatorna csak a cseh országrészben volt fogható, megnevezése OK3 és a külföldi televíziók műsorát sugározta. A szlovák országrészben ezt a hasonló műsorstruktúrájú TA3-vel helyettesítették, amely 1991. június 6.-án indult (nem azonos a mai TA3-vel, ami egy 2001-ben indult hírcsatorna).

Csehszlovákia után[szerkesztés]

1993-ban létrejött az önálló Cseh (ČT) és Szlovák Televízió (STV). A Cseh Televízió harmadik csatornája 1994-ben elveszítette a frekvenciáját egy kereskedelmi adóval szemben.

Hatása a magyar népnyelvre[szerkesztés]

Elsősorban sportrajongók körében létezik egy szólás arra az esetre, ha valaki olyan kijelentést tesz vagy olyan döntést hoz, ami alapján úgy tűnik, mintha nem lenne tisztában az addigi eseményekkel: „Mit néztél, a cseh kettőt?”. Abban az időben keletkezhetett, amikor Magyarországon az MTV csatornáin kívül legfeljebb a szomszédos országok televízióadóit nézhették a határ mentén élők. A Csehszlovák Televízió esetében a hosszú határszakasz miatt erre sokaknak volt lehetőségük, a kettes csatornán pedig (amit rövidítve „cseh kettő” néven emlegettek) gyakran közvetítettek sporteseményeket.