Csehov puskája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Csehov puskája (oroszul: Чеховское ружьё) egy narratív elv, amely kimondja, hogy a történetben minden elemnek szükségesnek kell lennie, és a nem releváns elemeket el kell távolítani. Például, ha egy író fegyvert vezet be egy történetben, annak legyen oka, például, hogy valamivel később a cselekményben el fog sülni. Végül minden elemnek be kell lépnie a történet egy bizonyos pontján. Néhány szerző, például Hemingway, nem ért egyet ezzel az elvvel.

Az elvet Anton Csehov többször is lejegyzi, némi eltéréssel; tanács volt fiatal drámaíróknak.[1][2][3][4]

Kritikái[szerkesztés]

Ernest Hemingway A novella művészete című esszéjében[5] kigúnyolta ezt az elvet, és példát ad két szereplőre, akiket bemutatnak, majd soha többé nem említenek meg Ötven rongy című novellájában. Hemingway nagyra értékelte a lényegtelen részleteket, de elismerte, hogy az olvasók elkerülhetetlenül szimbolikát és jelentőséget keresnek bennük.[6] Andrea Phillips író megjegyezte, hogy ha minden részlethez egyetlen szerepet rendelnek, akkor a történet kiszámíthatóvá és "színtelenné" válik.[7]

Donald Rayfield 1999-ben megjegyezte, hogy Csehov Cseresznyéskert című darabjában Csehov saját tanácsával ellentétben két töltött lőfegyver van, de egyikkel sem lőnek. Az el nem sütött puskák a darab egyik fontos eleméhez, a hiányos vagy hiányzó cselekvéshez kapcsolódnak.[8][9]

Variációk[szerkesztés]

Ernest J. Simmons (1903–1972) azt írja, hogy Csehov többször is megismételte ugyanezt az elvet, ami a több variációra is magyarázat.

  • "Soha nem szabad megtöltött puskát a színpadra tenni, ha nem fog elsülni. Rossz olyan ígéreteket tenni, amelyeket nem akarsz betartani."[10][11]
  • "Távolíts el mindent, aminek nincs jelentősége a történetben. Ha az első felvonásban azt mondod, hogy egy puska lóg a falon, akkor a második vagy harmadik felvonásban feltétlenül el kell dördülnie. Ha nem akarod elsütni, akkor ne lógjon ott." - Sergius Shchukin (1911) Emlékiratok.[12][3]
  • "Ha az első felvonásban a falra akasztottál egy pisztolyt, akkor a következőben el kell sütni. Különben ne tedd oda."[13]

Példák[szerkesztés]

Számos James Bond-filmben a kém a küldetés kezdetén új szerkentyűket – például rejtett, csuklóval működtethető dart puskát[14] – kap, és jellemzően mindegyik eszköz létfontosságú szerepet tölt be a történetben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bitsilli, Petr Mikhailovich. Chekhov's Art: A stylistic analysis. Ardis, x. o. (1983) 
  2. Daniel S. Burt. The literature 100: A ranking of the most influential novelists, playwrights, and poets of all time. Infobase Publishing (2008) 
  3. a b Bill, Valentine T.. Chekhov: The silent voice of freedom. Philosophical Library (1987) 
  4. Delaney (1990). „Chekhov's gun and Nietzsche's hammer: The biotechnological revolution and the sociology of knowledge”. Berkeley Journal of Sociology 35, 167–174. o. ISSN 0067-5830.  
  5. The Art of the Short Story Ernest Hemingway.
  6. Hunter, Adrian C. (April 1999), Complete with Missing Parts: Modernist short fiction as interrogative text, University of Glasgow, <https://web.archive.org/web/20171209144910/https://core.ac.uk/download/pdf/9656160.pdf>. Hozzáférés ideje: 2019-05-29
  7. Phillips, Andrea: The case against Chekhov's gun (amerikai angol nyelven). Andrea Phillips, 2010. október 6. (Hozzáférés: 2021. szeptember 24.)
  8. Rayfield, Donald. Anton Chekhov: A Life. Northwestern University Press, 580. o. (2000) 
  9. Rayfield, Donald. Understanding Chekhov: A critical study of Chekhov's prose and drama. University of Wisconsin Press, 251. o. (1999) 
  10. Чехов, А.П.. Чехов — Лазареву (Грузинскому) А. С., Чехов А. П. Полное собрание сочинений и писем. АН СССР. Ин-т мировой лит. (1889. november 1.) 
  11. Goldberg, Leah. Russian Literature in the Nineteenth Century: Essays. Magnes Press, Hebrew University, 163. o. (1976) 
  12. Щукин, С.Н. [Shchukin, Sergius] (1911). „Из воспоминаний об А.П. Чехове”. Русская Мысль [Russian Thought], 44. o.  
  13. Gurliand (1904. július 11.). „Reminiscences of A.P. Chekhov”. Teatr I Iskusstvo (28), 521. o.  
  14. Britt: Pay attention 007! 7 Bond gadgets which defy reason and practicality. Tor.com, 2012. november 8.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Chekhov's gun című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • Occam borotvája – az az elképzelés, hogy nem szabad magyarázó mechanizmusokat felállítani anélkül, hogy szükség lenne rá.
  • Ignoratio elenchi – felhívja a figyelmet egy bizonyos elemre, hogy félrevezesse a közönséget
  • Deus ex machina – váratlanul bevezetett cselekményelem egy egyébként megoldhatatlan helyzet megoldására