Csecsemő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ikerpár

Csecsemőnek tekintünk minden olyan embert, aki elmúlt 8 napos, de nem töltötte be 1. életévét. Mások 2 éves korig terjedőnek tartják ezt az életszakaszt.

Újszülött[szerkesztés]

Orvosi szövegkörnyezetben az egy hónaposnál nem idősebb csecsemőket nevezik újszülöttnek.[1]

A csecsemők gondozása[szerkesztés]

Négy hónapos csecsemő.

Anatómia[szerkesztés]

A csecsemők koponyájának elülső része már megkeményedett, ezért ott már nem annyira érzékeny.
Fürdetéskor fejét tartva, a vízbe nem engedve kell mosdatni.

Evés, ivás[szerkesztés]

Ezen korban a csecsemő az anyatejből mindent megkap, szakemberek javasolják 6 hónapos korig a kizárólagos szoptatást

Anyatej[szerkesztés]

A csecsemők ideális tápláléka. Kezdetben teljes mértékben kielégíti a csecsemő igényeit, majd fokozatosan kell kiegészíteni más táplálékkal. Az anyatejes táplálást, ha az közvetlenül az anya melléből történik, szoptatásnak nevezzük, de az anyatej adható lefejve, üvegből vagy kanállal is. Több féle szoptatási módszer létezik, vannak, akik az igény szerinti szoptatást preferálják, mások többé-kevésbé egy meghatározott rendszer szerint szoptatnak.

Tápszer[szerkesztés]

Anyatej hiányában a csecsemőket tápszerrel táplálják. Számtalan márka és a márkán belül is sok típus létezik. Fél éves kor alatt csak olyan tápszert szabad adni, amit a gyermekorvos felír receptre. A legtöbb gyártó 1-es, 2-es, 3-as jelzéssel készít tápszereket, ez azt a sorrendet jelzi, ahogy a babának adható. Az 1-es tápszereket felírhatja a háziorvos receptre, így az áruk támogatott, a 2-es és 3-as tápszereket viszont teljes áron lehet megvásárolni, ezeket már nagyobb áruházak, drogériák is árusítják. Ezen belül is több kategória létezik. Vannak orvosok, akik minden csecsemőnek HA jelzésű tápszert írnak fel, ezek hipoallergének és nem tartalmaznak tehéntejet. Létezik még AR (anti reflux) jelzésű tápszer is, mely gyógyászati célra használt tápszer bukós csecsemőknek.

Bébiételek[szerkesztés]

A csecsemő érettsége szerint lehet elkezdeni a szilárd ételek adását. Mai álláspont szerint 4-6 hónapos kor között, ám erről a vélemények megoszlanak, egyes országokban már igen korán (2-2,5 hónaposan) kóstoltatnak más ízeket is a babákkal, máshol akár egyéves korig is várnak vele. A bébiételek bevezetését szokás hozzátáplálásnak nevezni, illetve anyatejes babák esetében az első szilárd étel adásával megkezdődik az elválasztás. A bébiétel lehet boltban vásárolt, vagy otthon készített. Az első bébiételek általában gyümölcsök, főként alma. A gyümölcsök után főzelékeket is kapnak a babák, ám ezek nem olyanok, mint a felnőttek főzelékei. Általában ezek mindössze vízben párolt zöldségek egy kevés főzőlével, majd később hússal. A bébiételek alapja általában a burgonya, mely besűríti az ételt. Ez azért fontos, mert a kisbabák főzelékét még nem lehet habarással vagy rántással sűríteni. A kiscsecsemők ételeit először teljesen pépesre készítik, majd ahogy egyre több foguk nő ki, úgy válik az étel is darabosabbá.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Csecsemő témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "Neonate". Merriam-Webster online dictionary. Merriam-Webster. (Hozzáférés: 2007. március 27.)
Előző életszakasz Aktuális életszakasz Következő életszakasz
Újszülött Csecsemő Gyermek
születéstől → 8 napos korig 8 napos kortól → 1-2 éves korig 2 éves kortól → 14 éves korig