Cretone

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cretone
Közigazgatás
Ország Olaszország
Irányítószám00018
Körzethívószám0774
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Tszf. magasság168 m
Időzóna
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 42° 05′, k. h. 12° 42′Koordináták: é. sz. 42° 05′, k. h. 12° 42′
A Wikimédia Commons tartalmaz Cretone témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Cretone Róma metropoliszában Palombara Sabina önkormányzatának egy része. A Római Birodalom idején Creto volt a neve.

Leírása[szerkesztés]

Területét nagyrészt mezőgazdasági földek és erdők borítják. A város ókori eredetét számos régészeti lelet dokumentálja. Cretone városa egy erdős konglomerátum dombot foglal el, amelynek tetején a középkori város áll. A Cretone-hegy a Cerreto-Quirani széles esplanádja felé néz, amely jóval alacsonyabb, és enyhe hullámzások veszik körül, amelyek azonos konglomerátum összetételűek. A síkságot a Lucretili-hegység nyugati oldaláról érkező két patak alkotta a völgyek feltöltésével. A Grottoline-Molaccia árka mentén érdekesnek bizonyult a város nekropolisza. Az egyetlen tudományos ásatás 1983-ból származik, amikor Lazio régészeti felügyelősége feltárt egy csoport gödörtemetkezést, amelyek a 7-6. századra datálhatók.

A 13. századra nyúlik vissza a vár építése, amelynek falaiba a középkori falu kerámiatöredékei kerültek. Lehetséges, hogy az archaikus korban lakott terület a fennsíktól a domb északi vége felé terjedt, amelyet a Piazza delle Carrette huszadik századi épületbővítése fed le; a domb elszigetelte magát egy árokkal a szűk keresztmetszetben, amely a Tre Colli déli csoportjához köti.

Védőszentje Lucaniai Szent Vitus vértanú, akit június 15-én ünnepelnek. Július második felében van az őszibarackbúcsú nevű népszerű fesztivál, amelyet a hely egyik jellegzetes gyümölcsének szentelnek, szeptember elején pedig a Liberamente'" kulturális egyesület[1] szervezésében a „du ciammellocco” „ősi édes és sós” fesztivál – amelyet egykor a szegények kenyerének tartottak.

Területén DOP minősítésű extra szűz olívaolajat állítanak elő.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1][halott link] – Associazione Culturale no profit – Liberamente Cretone

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cretone című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]