Ugrás a tartalomhoz

Costa Rica-i aranyvarangy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Costa Rica-i aranyvarangy
Természetvédelmi státusz
Kihalt
Kihalás ideje: 1989
      
iucn3.1
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Család: Varangyfélék (Bufonidae)
Nem: Incilius
Faj: I. periglenes
Tudományos név
Incilius periglenes
Savage, 1966
Szinonimák
  • Bufo periglenes — Savage, 1967
  • Cranopsis periglenes — Frost et. al., 2006
  • Incilius periglenesFrost, 2008
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Costa Rica-i aranyvarangy témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Costa Rica-i aranyvarangy témájú médiaállományokat és Costa Rica-i aranyvarangy témájú kategóriát.

A Costa Rica-i aranyvarangy (Incilius periglenes) a varangyfélék (Bufonidae) családjának Bufo nemébe tartozó, jelenkorban (1989-ben) kihalt faja.

Előfordulása[szerkesztés]

Valaha nagy számban fordult elő a Costa Rica-i Monteverde városa fölötti, mintegy 30 km²-en elterülő trópusi köderdőben.

Megjelenése[szerkesztés]

Apró, fényes narancssárgás bőrű varangy.

Szaporodás[szerkesztés]

A hímek a pocsolya partjára gyűlnek, és türelmesen várják a nőstényeket, hogy lerakják petéiket. Amint a nőstények megérkeznek, a hímek megragadják őket, és a peterakó helyre vitetik magukat velük. A tülekedésben a hímek bármit megragadnak, ami él és mozog, néha még más hímeket is. A megragadott hím ilyenkor gyors rezgést bocsát ki, hogy a másik engedje el. A nőstény pillanatok alatt egy csomó hímet gyűjt a hátára. Mindegyik más-más testrészbe kapaszkodik, hogy ő termékenyítse meg a nőstény által lerakott petéket. Előfordul, hogy a sok hím miatt a nőstény órákon át mozdulni sem tud, amíg az erősebb hímek le nem taszigálják a gyengébbeket. A nőstény ekkor megindul a pocsolya felé, és lerak kb. 200 petét. A nyeregben maradt hímek ekkor megtermékenyítik a petéket. Egy hét alatt az összes nőstény lerakja petéit, és a varangyok újból visszatérnek az erdő talaján levő nedves talajba.

Az előbújó ebihalak a vízben maradnak, és apró növényekkel, pl. algával táplálkoznak. Ha a zápor akár csak néhány nappal is elmarad, akkor a pocsolyák kiszáradnak és az ebihalak elpusztulnak. Miután a tojásból 5 hét elteltével kikelnek, szüleik apró másává fejlődnek, és elhagyják a pocsolyát.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]