Cosplay étterem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kávézójukat hirdető felszolgálók Akihabarában, Tokióban

A cosplay étterem egy tematikus vendéglő vagy kávézó, ahol a felszolgálók cselédlánynak vagy komornyiknak öltöznek, és úgy bánnak a vásárlókkal, mint a fiatalurakkal vagy kisasszonyokkal, akik a saját rezidenciájukban élnek. Normális kávézókhoz hasonlítva a cosplayéttermek kiszolgálásába az egészen más légkör kialakítása is beletartozik. A cosplay éttermek Akihabarából, Tokióból erednek, körülbelül 1999 tájékáról, és gyorsan a japán otaku kultúra egyik fő részévé váltak.

Jellemző helyek[szerkesztés]

Maid café[szerkesztés]

Ezekben a kávézókban[1][2] általánosságban a női alkalmazottak francia cselédlánynak öltöznek (előfordul, hogy nyuszi- vagy macskafüleket is fölvesznek, hogy még aranyosabb legyen a jelmez). Amint a vásárló belép egy ilyen boltba, a személyzet az „Isten hozta itthon, fiatalúr/kisasszony!” mondattal köszönti. Ezután egy kendőt, valamint étel- és itallapot kap. A népszerű ételek közé tartozik a torta és sütemények (melyet néha maguk a felszolgálók készítenek), a jégkrém, a spagetti és az omurice. A népszerű italok a tea, a tej, a kóla és alkoholos italok (sör és pezsgő). Más szolgáltatások is vannak, melyek eltérnek az átlagos éttermekétől, ilyen a fénykép készítése,[3] általában a felszolgálókról, de olyan is van, hogy a vendég és a felszolgálók is szerepelnek a képen, amit a vendég utána haza is vihet. Lehet video- és kártyajátékokkal is játszani, és egészen furcsa kéréseket is teljesítenek a felszolgálók, mint azt, hogy üssék meg a vendéget.

Butler café[szerkesztés]

A komornyikkávézókban a nőket szolgálják ki az elegánsan öltözött férfiak, de inkább fiúk, hiszen a legtöbbjük még csak diák. A személyzet itt is ugyanazokat a kéréseket teljesíti és a menü is hasonló. Vannak olyan kávézók is, ahol a személyzet iskolai diáknak öltözik be, vagy adott karakternek egy animéből.[4] Létezik olyan változata is ezeknek a kávézóknak, ahol női személyzet van és férfiaknak öltöznek be.[5]

Hasonló helyek[szerkesztés]

Más boltokban más öltözékük van a felszolgálóknak, ha a téma is más. Téma lehet az iskola is, ahol a vendégek senpai megszólítást kapnak és az asztalokat is kicserélik japán iskolai étkezőasztalokra. Téma lehet még a hercegek, hercegnők, papnők, de előfordul olyan is, hogy a női személyzet úgy tesz, mintha a vendég húga lenne.

Japánon kívül[szerkesztés]

Népszerűségük Japánon kívül is elterjedt; cosplayéttermek nyíltak Hongkongban, Tajvanban, Szingapúrban, Mexikóban, Kanadában és a Fülöp-szigeteken. Magyarországon még nem terjedt el az effajta kávézók és éttermek ötlete, de vannak nálunk Japánból átvett cicakávézók, ahol a vendégek macskák társaságában ihatják teájukat vagy kávéjukat.[6]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cosplay restaurant című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Intersections: Maid in Japan: An Ethnographic Account of Alternative Intimacy. Intersections.anu.edu.au. (Hozzáférés: 2014. január 22.)
  2. Maid Cafés – The Expanding Industry in Japan. [2006. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 22.)
  3. Galbraith, Patrick: Best Tokyo maid cafés. CNNGo, 2009. november 13. [2010. augusztus 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 17.)
  4. Yoko Kubota. „Boy cafes, sexy comics feed Japan's girl geek boom”, Yahoo! India News , 2008. február 29.. [2008. december 28-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2013. december 31.) 
  5. Tokyo's cross-dressing maid cafe. Reuters, 2008. április 14. [2015. november 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 23.)
  6. Cat café Budapest Hozzáférés: 2014.május 10.

További információk[szerkesztés]