Conker’s Bad Fur Day

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ezt a játékot a Rare 2001-ben adta ki, ez volt az utolsó Nintendo 64 játékuk.

Stílusát tekintve ez egy platform játék rengeteg humorral. Az az érdekes, hogy a játék szinte minden részletében van valami humoros, még akkor is ér valami meglepetés, amikor egyhelyben állunk, ugyanis ilyenkor Conker a Mókus (a játék főszereplője) GameBoy-ozik, yo-yo-zik, szex lapot olvas, elkezdi mondani a magáét és még sok minden mást is, csinál. Teljesen egyedi képi világa van a játéknak és ez a helyszínekről is elmondható. Tudni kell a Rare-ről, hogy szeretik a durva poénokat (még békésebb játékaikban is van egy-kettő), így születhetett meg a kaki hegy és a benne lakó kaki szörny Sloprano is. De beszélhetnénk itt az óriási mellekkel rendelkező napraforgó hölgyről, akit meg akar termékenyíteni a méhkirály, és még sorolhatnám az ilyen és még durvább jeleneteket, személyeket. Mellesleg a játék nem csak ugrálásból áll, vannak benne lövöldözős részek is, ahol elég rendesen ömlik a vér (ami azért érdekes, mert a Nintendo nemigen engedi kiadni a brutális játékokat). Ha már a lövöldözős részeket említettem ezekhez tartozik a játék két legnagyobb filmparódiája: az egyik nem más, mint a Drakula című film paródiája a másik pedig a Ryan közlegény megmentése, de ezeken kívül még rengeteg film feltűnik a játékban, olyan nagy címek is, mint a Mátrix, Alien (más néven A nyolcadik utas: a Halál), Gladiátor, de vannak kisebb címek is, mint Alice csodaországban. Chris Seavor, Conker kitalálója és az összes férfi szereplő szinkronhangja (mivel minden szereplő beszél, ami ritka volt N64-en) azt mondta, hogyha újra kéne kezdenie a játék készítését az egész egy hatalmas paródia, lenne (nem mintha ez olyan távol állna a játéktól).

Chris Seavor a játék készítője (a figura kiötlője) azt nyilatkozta egy interjúban, hogy elsősorban a South Park inspirálta őt, mikor kitalálta a játék stílusát. Eredetileg ez is egy kedves, aranyos platformjátéknak indult, de a piac telítettsége miatt új irányba kellett terelni a projectet. Mint az fentebb már elhangzott rengeteg paródia van a játékban, ezek közül az egyik legjelentősebb a Ryan közlegény megmentése, amin a film készítője is jót nevetett.

A játéknak 2005-ben jelent meg a felújított változata, ami teljes audió vizuális átalakuláson esett át (köszönhetően az Xbox képességeinek). Az ígéretekkel ellentétben, nem kerültek bele kivágott jelenetek, sőt még az enyhébb káromkodások is, ki lettek sípolva.